Dostupni linkovi

Narodni evropski savez i Stranka za BiH neće biti dio vlasti u BiH


Sastanak koalicionih partnera u Doboju, 5. januar 2023.
Sastanak koalicionih partnera u Doboju, 5. januar 2023.

Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH neće biti u vlasti na državnom nivou. Ovo je rečeno nakon sastanka predstavnika pet stranaka (Socijaldemokratska stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Narodni evropski savez, Narod i Pravda i Stranka za BiH) u Doboju, 5. januara.

Razlog je, kako su naveli, donošenje Zakona o nepokretnoj imovini RS, kojeg je Skupština tog bh. entiteta usvojila krajem prošle godine. Ustavni sud BiH je je ranije donio odluku da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države BiH.

NES i Stranka za BiH nisu željeli precizirati da li napuštaju koalciju koju imaju sa još šest stranaka u entitetu Federacija BiH.

Narodni evropski savez i Stranka za BiH su dio tzv "Osmorke", odnosno stranaka koje čine koaliciju u entitetu Federacija BiH. Ove političke partije su dogovorile sa vladajućom strankom u entitetu Republika Srpska, Savezom nezavisnih socijaldemokrata novu vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

Šta je poručeno nakon sastanka?

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, je rekao da je razgovor u Doboju bio otvoren.

"Spomenuli smo niz otvorenih pitanja, pa čak i pitanje potpisivanja sporazuma BiH s Islamskom zajednicom. Čini mi se da pravimo prve pionirske korake na polju dogovaranja", smatra Nikšić.

Islamska zajednica u BiH na potpisivanje ugovora s državom čeka od 2009. godine, no za takvo nešto nije bilo dogovora u Predsjedništvu BiH. Katolička crkva je ugovor potpisala 2006. godine a Srpska pravoslavna crkva 2007. godine.

Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, rekao je da je sa koalicionim partnerima govorio i o državnoj imovini, te dodao kako smatra da je pitanje državne imovina riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

"Stvar je u tome da se deblokira način odlučivanja o važnim temama. Mi želimo da deblokiramo odlučivanje na Vijeću ministara. Važno je za sve ljude u BiH da se deblokiraju procesi", rekao je Dodik.

Novu koaliciju u BiH čine "Osmorka", HDZ BiH i SNSD. U okviru "Osmorke" su SDP BiH, Naša stranka, Za nove Generacije te Narod i Pravda, Narodni evropski savez, BH inicijativa, Pokret demokratske akcije i Stranka za BiH.

HDZ BiH vodeća je među strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja 14 stranaka s hrvatskim predznakom i jedina ima državne zastupnike.

"Osmorka" i HDZ BiH dodatno će formirati vlast u Federaciji BiH, te u svim od deset kantona u tom entitetu u kojima imaju većinu.

SNSD, Demokratski savez i Ujedinjena Srpska čine većinu iz entiteta Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG