Dostupni linkovi

Na području Srebrenice pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe


Ekshumacija posmrtnih ostataka, Bosna i Hercegovina (arhivska forografija)
Ekshumacija posmrtnih ostataka, Bosna i Hercegovina (arhivska forografija)

Kosti lobanje jedne osobe pronađene su tokom ekshumacije u utorak, 26. aprila, na lokaciji Lehovići - Trzan u opštini Srebrenica.

Proces ekshunmacije koordinirala istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, po nalogu i uz nadzor tužioca, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

U procesu ekshumacije učestvovali su ljekar patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba BiH, radnik Komemorativnog centra Tuzla, te policijski službenici Policijske stanice Srebrenica koji su osiguravali lokaciju.

Kako je navedeno u saopštenju, posmrtni ostaci biće upućeni u Komemorativni centar Tuzla, na istoku BiH, zbog daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestale osobe putem DNK analize, kako bi se proces identifikacije u potpunosti okončao.

Prema informacijama Instituta za nestala lica BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti iz 1995. godine.

Prema podacima Instituta, u BiH je do sada pronađeno više od 80 posto nestalih. Članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava.

Međutim, i dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG