Dostupni linkovi

SIPA ima informacije o pogibiji dva državljana BiH u Siriji?


Naser Arnaut i Ines Midžić
Naser Arnaut i Ines Midžić

Informacije o pogibiji dvojice bh. državljana, Inesa Midžića i Nasera Arnauta, u Siriji objavili su pojedini mediji u Bosni i Hercegovini, a iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su za Radio Slobodna Evropa naveli da raspolažu određenim informacijama u vezi s pogibijom pomenutih osoba na području Sirije, ali u ovom trenutku iste ne mogu potvrditi.

Osim SIPA-e, informaciju o pogibiji dvojice bh. državljana u martu 2018. godine RSE je nezvanično dobio od izvora koji je u stalnoj komunikaciji s bh. državljanima u Siriji.

Dvojica bh. državljana, militanti tzv. Islamske države u Siriji (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL), poginuli su u sirijskom gradu Al-Safi. Riječ je o Midžiću (1990.) iz Bihaća i Arnautu (1990.) iz Sarajeva koji su se na strani militanata IDIL-a borili još od 2014. i 2013. godine, a koji su napadu dronom ubijeni početkom marta 2018. godine.

INTERPOL još uvijek nije skinuo potjernicu za Naserom Arnautom koja je raspisana 2016. godine. Arnaut je u Siriju iz Sarajeva otišao 2013. godine i jedan je od bh. državljana za kojim je raspisana crvena potjernica.

Ines Midžić je u BiH poznat kao jedan od najradikalnijih džihadista i često se pojavljivao u propagandnim videima takozvane Islamske države namijenjenim posebno za publiku na Balkanu. Jedan od takvih videa jeste i onaj u kojem se Midžić, u Siriji se zvao Salahuddin al-Bosni, pojavljuje u ulozi džihadiste koji poziva na ubijanje "imama nevjernika", misleći na vjerske poglavare u BiH, ali i na Balkanu. U videu u kojem se pojavilo nekoliko militanata "Islamske države" iz BiH Midžić je govorio o tome kako treba "učiniti hidžru" i pozivao muslimane da se dođu boriti na strani tzv. Islamske države.

Prema pisanju medija u BiH, Midžić je osim toga, prevodio tekstove za glasila IDIL-a poput magazina Dabiq i Rumiyah koji su izdanja imali i na bosanskom jeziku, a u Siriju je otišao iz Bihaća sa suprugom malo prije nego je trebao diplomirati engleski jezik na bihaćkom univerzitetu. Navodno je dobio troje djece u Siriji. Nije poznato jesu li u Siriji nastradali i supruga i djeca.

U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla su 172 muškarca. Prema studiji Regionalnog vijeća za suradnju, poginulo ih je oko 60. U BiH se vratilo oko 50 muškaraca. INTERPOL je raspisao čak 90 potjernica za građanima BiH u vezi s učešćem na ratištima u Siriji i Iraku. Kaznu zbog ratovanja u Siriji i Iraku u BiH (podaci iz decembra 2017.) izdržava 12 muškaraca u zatvorima u BiH, a ukupno je presuđeno 40 godina zatvora zbog učešća na ratištima u Siriji i Iraku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG