Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Hilton' čeka zatvorenike


Pogled iz zraka na budući državni zatvor

Prvi državni zatvor u Bosni i Hercegovini konačno je završen, ali je zbog tehničkog prijema njegovo otvaranje na čekanju. Opština Istočna Ilidža, na čijoj teritoriji je i izgrađen zatvor, cijenu tehničkog prijema povećala je za pet puta u odnosu na prvobitno dogovorenu.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša za Radio Slobodna Evropa kaže kako ne želi vjerovati da su u pitanju opstrukcije.

Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca i nije ispoštovan.

Otvorenje kako su tvrdili, najmodernijeg i najsigurnijeg zatvora u Europi, ukupne površine 24.000 kvadratnih metara, pompezno se najavljivalo godinama. Ministar Grubeša kaže kako se zapelo na tehničkom prijemu objekta.

Grubeša: Problemi novčane prirode
Grubeša: Problemi novčane prirode

"Kada je jedinica za implementaciju projekta formirala proračun za 2017. godinu vodila se odlukom koju Republika Srpska (RS) ima za tehnički prijem, a to je da se objekti plaćaju za tehnički prijem 1,5 KM (0,5 eura) po metro kvadratnom. Međutim, Općina je promijenila tu odluku. Promijenili su je tako da više nije 1,5 KM već 1,5 posto od ukupne investicije, tako da je danas taj iznos porastao za gotovo pet puta", objašnjava Grubeša.

Zbog enormno visoke sume, reagovali su i u Ministarstvu pravde BiH i podnijeli žalbu republičkom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Žalba je odbijena, a više od pola miliona maraka, koliko traži Opština Istočna Ilidža za tehnički prijem, osigurana su od povrata PDV-a, kaže Grubeša.

"Da li je tu došlo do nekakve zloupotrebe položaja, pranja novca, vjerujem da nije. Ako ima bilo kakvih indicija za to, vjerujem u pravnu državu i da će naše pravosudne institucije to istražiti. Vjerujem da tehnički prijem će biti gotov do sredine trećeg mjeseca", kaže Grubeša.

Kapacitet zatvora je 348 mjesta. Planirano je zapošljavanje 250 osoba, među kojima će biti policajci, tehničko osoblje, administracija.

(RSE/TV Liberty, 2011.)

Prokleta avlija sa pet zvjezdica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
Direktan link

Grubeša navodi kako će odmah po okončanju postupka o tehničkom prijemu objekta biti raspisan konkurs, te će uslijediti imenovanje upravnika zatvora.

Sve to, tvrdi ministar, treba se uraditi što prije.

"Prvog decembra 2017. godine izašao je izvođač radova i od tada nama teku garantni rokovi koji traju godinu dana za sve ono što se napravilo. Mi moramo što prije početi koristiti zatvor, ako nešto ne radi i ako mi to ne otklonimo u garantnom roku, sve će to kasnije pasti na teret poreznih obveznika BiH, a ne želim da se to i u kojem slučaju dogodi", smatra ministar pravde BiH.

Najveći donator za izgradnju ove visokosigurnosne ustanove je Evropska unija, koja učestvuje sa 10,8 miliona eura, a do sada je potrošeno oko 40 miliona eura.

S obzirom da država plaća 40 maraka dnevno po zatvoreniku koji su smješteni u entitetskim zatvorima, državni zatvor se mogao isplatiti za deset godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG