Dostupni linkovi

BiH dobila od Brisela dodatno vrijeme


Evropski komesar Johanes Han i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Sarajevo, 21. mart 2016.

Ukoliko želi dobiti upitnik EU prije ljetne pauze BiH bi trebala najkasnije u narednih mjesec i po napraviti ozbiljne pomake u ispunjavanju postavljenih uslova, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn). Plan koji je predstavljen visokom zvaničniku EU je da BiH do kraja 2017. godine dobije kandidatski status za članstvo.

BiH je dobila od Evropske unije dodatno vrijeme kako bi usaglasila funkcionalan mehanizam koordinacije, izvršila adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostvarila rezultate u provođenju ekonomskih i socijalnih reformi, te objavila rezultate popisa stanovništva i domaćinstava.

Komesar Han je ponovio ove uslove koje je BiH prihvatila, ne ulazeći u raspravu koje ponio teret a ko je bio kočničar.

„Ja nisam ovdje da utvrđujem i pronalazim krivce. Ja sam ovdje da izrazim podršku i da vrlo jasno potcrtam šta je to što je potrebno da se uradi“, poručio je Han.

Evropski komesar Johanes Han na sastanku s čelnicima Vijeća ministara i entitetskih vlada, Sarajevo, 21. mart 2016, foto: Midhat Poturović
Evropski komesar Johanes Han na sastanku s čelnicima Vijeća ministara i entitetskih vlada, Sarajevo, 21. mart 2016, foto: Midhat Poturović

Nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem, komesar Han je takođe rekao kako je veoma važno zadržati zajednički usaglašeni pravac.

"Evropsko Vijeće bi, ako se to ostvari, zadužilo Evropsku komisiju da BiH pošalje upitnik EU na popunjavanje", najavio je Han.

Posjeta je veoma važna za bh zvaničnike, među kojim postoji očigledan raskorak, ističe politička analitičarka Tanja Topić.

„Mislim da se mi u ovom trenutku ponašamo kao da Evropska unija treba da postane bh. entitetom, a ne da Bosna i Hercegovina treba da postane članicom Evropske unije. Kažem namjerno 'bh. entitetom', s obzirom na značaj samog pojma entiteta među većinom političkih aktera na ovim prostorima. Mislim da smo se tu negdje, rekla bih, zaigrali i da pokušavamo zapravo potpuno obrnuti teze, kao da Evropska unija treba da ispuni određene uslove, a ne Bosna i Hercegovina“, ocjenjuje Tanja Topić.

Već poznatim uslovima koje BiH mora ispuniti, posljednjih dana se priključuje obaveza objavljivanja rezultata popisa, jer kao što je poznato stanovništvo je u oktobru 21013. popisano a do marta 2016. nije prebrojano. To je naglasio i komesar Han:

„Imajući u vidu da je ovo pitanje sada preraslo u jedno političko pitanje, potrebno nam je da lideri ove zemlje djeluju u pravcu rješavanja ili, najblaže rečeno, usmjeravanja cijelog ovog procesa ka njegovom razrješenju“, prenio je Han očekivanja Brisela.

Sugestije i uslovi

Johanes Han u Sarajevu 21. marta 2016, foto: Midhat Poturović
Johanes Han u Sarajevu 21. marta 2016, foto: Midhat Poturović

BiH je vjerovatno jedina ili među maloborojnim zemljama svijeta u kojoj se neki dokument objavi u službenom glasniku, što znači da za određeno vrijeme stupa na snagu, a da se nakon toga otvaraju pregovori. Upravo to je slučaj s mehanizmom koordinacije, koji je RS odbacila, a sada se pokušava postići kopromis. Predsjedavajući vijeća ministara Denis Zvizduć komesaru Hanu je rekao:

„Spremni smo da prihvatimo sve sugestije koje dolaze iz entiteta, a koje znače poboljšanje ovog mehanizma, uz uslov da to bude bazirano na ključnim načelima – na načelu poštivanja ustavnosti i njegove prilagodbe Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.“

BiH je stigla do tačke kada mora ispunjavati uslove i više nema uzmicanja, podsjeća analitičar Adnan Huskić.

„U krajnjoj liniji smo dovedeni do zida, tako da ćemo morati prihvatiti uslove koje pred nas EU stavlja. Pitanje tog famoznog mehanizma koordinacije, koji je usvojen na način da se tekst pojavljuje prvo na portalima, to je tipična naša, ako je tako mogu nazvati, dramatična politika, koja se oko mnogo čega dešava“, napominje Huskić.

Da li je za BiH dobra okolnost što su zemlje EU zabavljene mnogo težim problemima, kao što je izbjeglička kriza, pa su bosanskohercegovački problemi na putu prema članstvu za njih, čak dobra vijest? Evo kako to vidi član Predsjedništva BiH Dragan Čović:

„Podnošenje aplikacije i put prema članstvu je veliki iskorak, ne samo za BiH. To je veliki iskorak za gospodina Hana, gđu Mogerini i druge visoke dužnosnike. Svima je to malo pozitivno svjetlo, mali uspjeh u odnosu na druge probleme koje imaju danas. I tvrdim da je svima stalo, ako smo već aplikaciju predali, da nam pomognu da ubrzamo te aktivnosti", konstatovao je Čović.

Analitičarka Tanja Topić upozorava da BiH, odnosno njene poličare, tek čeka mukotrpan proces i mnogo rada:

“Ako mislimo postati članicom trebali smo početi raditi juče, a ne da se pripremamo na posao onog trenutka kada BiH dobije pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo iz Brisela“, komentariše Tanja Topić.

  • 16x9 Image

    Gordana Sandić-Hadžihasanović

    Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Uređivala emisije posvećene izbjeglim i raseljenim osobama. Među osnivačima prve mreže bosanskohercegovačkih radio stanica i Jutarnjeg programa "Radio 27", što je jedan od zapaženijih projekata RSE. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG