Dostupni linkovi

Kako je živio i stvarao, tiho je otišao akademik Kućanski


Boško Kućanski
Boško Kućanski

Boško Kućanski, kipar, slikar, pjesnik i ugledni naučni radnik umro je u 85. godini u Sarajevu. Komemoracija i sahrana člana Alademije nauka i umjetnosti BiH biće obavljeni 24. novembra.

Tiho, istovjetno kako je živio i stvarao, otišao je akademik Kućanski. Ostaje nada kako to neće biti "u zaborav" kakav mu je, pameti posve protivno, namjenila ravnodušna kulturna javnost i bezobrazno ignorantska kritika.

Boško Kućanski bio je renesansni čovjek, naučnik i umjetnik obostrano visokih dometa, kipar, slikar i pisac, a istodobno doktor Stomatologije i doktor Medicine.

Završio je Stomatološki fakultet u Beogradu, a Medicinski u Sarajevu, studirao Istoriju umjetnosti, doktorirao još prije pola vijeka, osnivao Stomatološki fakultet i Likovnu akademiju u Sarajevu.

Član Akademije nauka i umjetnost postao bezmalo pa prije četiri decenije, bio član i Udruženja pisaca i Udruženja likovnih umjetnika.

Rođen je u učiteljskoj porodici u Lici, a školovao se u nekoliko ličkih i dalmatinskih mjesta, te u Srbiji i u Bosni i Hercgeovini, gdje je, eto, našao nevjerovatni sklad između Kućanskog naučnika i Boška umjetnika.

Skulptura Boška Kućanskog
Skulptura Boška Kućanskog


Jednom je za ovaj radio govorio: "Život je sam po sebi čudo nad čudima, magnetična pojava. Počiva na različitostima. U njemu ima mjesta za svakoga. Svako ima svoju muziku i svoju tišinu i u svakom se ovaj svijet drugačije odaziva. Tako se ovaj svijet u meni odazivao na dva plana".

A ovaj drugi, umjetnički plan govori o tvorcu jednog novog izraza u savremenom kiparstvu, kako je Boškove radove u drvetu okarakterisao jedna kritičar.

Umjetnik se, međutim, tokom bezmalo pa sedam decenija dugačke karijere stvaralački ogledao na svim materijalima i u svim formama, računajući i momumente. Kao onaj spomenik na Makljenu koji je preživio rat, ali mir nije. Srušen je kad je svijet kome je pripadao Kućanski zakoračio u treći milenij.

Stvaralački nemir upućivao ga je i drugim likovnim izrazima, veoma uspješnim crtežima i slikama na kojima je istraživao odnose u prostoru, igrao se sa svjetlom, a likovnu javnost iznenađivao je i veoma uspješnim instalacijima.

K tomu, pisao je i objavljivao poeziju. Njegove decenije posvećene umjetnosti obilježene su sa bezbroj domaćih i međunarodnih izložbi, od koji je bilo više od 80 samostalnih, a dobio je 62 ugledne nagrade i visoka priznanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG