Dostupni linkovi

Rusija i Kina u Vijeću sigurnosti predlažu ukidanje visokog predstavnika u BiH


Vasily Nebenzya stalni predstavnik Rusije u UN i ministar vanjskih poslova Rusije  Sergei Lavrov uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN u januaru 2018.
Vasily Nebenzya stalni predstavnik Rusije u UN i ministar vanjskih poslova Rusije  Sergei Lavrov uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN u januaru 2018.

Rusija i Kina predstavile su nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se međunarodnom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzele ovlasti nadgledanja provođenja mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat, a ova pozicija u potpunosti ukinula u roku od dvije godine.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je Associated Press imao uvid, navodi se da ovlasti date visokom predstavniku "više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle bosanske strane."

Nacrt podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta iz Njemačke „do 31. jula 2022. godine, kada se predviđa zatvaranje Ureda visokog predstavnika“ (OHR).

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) formalno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja. On bi trebao preuzeti funkciju 1. augusta nakon ostavke Valentina Inzka koji je na toj funkciji 12 godina.

Ovlasti visokog predstavnika su na meti kritika predstavnika Srba u BiH, koji su usko povezani s Rusijom, jer ne postoji mogućnost žalbe na njegove odluke, koje na snagu stupaju čim ih donese.

Ured visokog predstavnika otpuštao je službenike, uključujući sudije, državne službenike i članove parlamenta u svojim ranijim godinama postojanja.

Rusija nije saglasna s imenovanjem Schmidta i dugo je tražila ukidanje mjesta visokog predstavnika.

AP navodi da je nejasno da li će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje nije bilo uključeno u Dejtonski sporazum, imati moć da zatvori OHR.

Rusija i Kina će se vjerovatno suočiti s protivljenjem Sjedinjenih Država i članova Evropskog vijeća.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti o BiH u maju, američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield naglasila je "ključnu ulogu" visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

"Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira ... kako bi se ukinuo međunarodni nadzor", rekla je.

Dodala je da je vrijeme suzbijanje raširene korupcije koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini.

Ukazala je na „korumpirane političare, pravosuđe pod političkim uticajem, javne funkcije koje promovišu lične ili stranačke interese…što omogućava širenje korupcije i potiče egzodus mladih u zemlje u kojima imaju veće mogućnosti."

Zamjenica političkog koordinatora Velike Britanije Alice Jacobs nazvala je retoriku oko "mirnog razlaza” BiH, o čemu su govorili predstavnici Srba u BiH, "stvarnom prijetnjom miru i stabilnosti" koja podriva Dejtonski sporazum.

"Ured visokog predstavnika i njegovo korištenje izvršnih ovlasti, ako to situacija zahtijeva, i dalje ima punu podršku Velike Britanije", rekla je.

Zamjenica francuskog ambasadora u UN-u Nathalie Broadhurst rekla je na sastanku Vijeća 4. maja da "retorika podjela, nacionalistički i secesionistički diskurs ili retorika koja izaziva mogućnost rata nisu prihvatljivi."

Francuska podržava održavanje Ureda visokog predstavnika, rekla je zamjenica ambasadora ove zemlje Broadhurst. Pozvala je bosanske vlasti "da prevladaju podjele i udvostruče napore na provođenju reformi koje je preporučila Evropska unija".

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG