Dostupni linkovi

Bez dana žalosti u BiH 11. jula 


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) nije 11. jul 2020. godine proglasio danom žalosti, jer, kako je saopšteno u petak iz Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je to predložilo, prijedlog tačke dnevnog reda u vezi sa tom odlukom, nije razmatran na sjednici 9. jula.

U saopštenju, koje prenosi FENA, ističe se kako do rasprave nije došlo zbog odluke predstavnika stranke Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) da ne podrže cjelokupan predloženi dnevni red zakazane sjednice.

“Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je zahtjev sa sazivanje vanredne telefonske sjednice Savjeta ministara sa samo jednom tačkom dnevnog reda, vezano za donošenje Odluke o proglašenju 11. jula 2020. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini”, piše u saopštenju.

Dodaje se i da predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je jedini nadležan za sazivanje i redovnih i vanrednih sjednica Savjeta ministara, nije bio u datim okolnostima saglasan da donese potrebnu odluku kojom bi se održala telefonska sjednica i glasalo o predloženoj tački dnevnog reda.

“U očekivanju donošenja Odluke Savjeta ministara, što je bila redovna praksa proteklih godina, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uputio instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da dostojanstveno obilježe 11. juli 2020. godine spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola, te upoznaju zemlje prijema o razlozima za isto, u cilju promicanja toliko potrebne borbe za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini ali i cijelom svijetu”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U Srebrenici traju posljednje pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u tom gradu. U Memorijalnom centru Potočari 9. jula stigli su tabuti sa devet nekompletnih tijela Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, koji će biti ukopani u subotu 11. jula.

U Memorijalni centar u petak u popodnevnim časovima stigli su i učesnici moto maratona iz Bihaća. Krenula je grupa od oko pedesetak bajkera, da bi im se na putu kroz Gornji Vakuf, Travnik i Sarajevo pridružilo još oko 120 ljubitelja motocikla.

“Ovo je deveti maraton Bihać- Srebrenica. Na ovaj način, mi, bajkeri Bihaća, odajemo poštu žrtvama genocida”, rekao je za Radio Slobodna Evropa Samir Miminović iz Bihaća.

XS
SM
MD
LG