Dostupni linkovi

Uskoro u Evropu sa banjalučkog aerodroma


Za sada sa banjalučkog aerodroma osim direktne linije za Beograd nema drugih letova
Za sada sa banjalučkog aerodroma osim direktne linije za Beograd nema drugih letova

Banjalučani bi na proljeće mogli dobiti letove za evropske gradove sa aerodroma Mahovljani, ako se ostvari saradnja sa njemačkom avio kompanijom "Sea Air". Trenutno traju pregovori, a u medijima se spekuliše da ova komapnija iza sebe ima nekoliko propalih aranžmana u zemljama regiona.

Frankfurt, Stokholm, Malme, Kopenhagen i Bazel trebale bi biti destinacije na koje će njemački avioprevoznik "Sea Air", prevoziti putnike sa banjalučkog aerodroma.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kaže da trenutno pregovaraju o uslovima, te da bi dogovor trebalo postići do kraja januara da bi prvi letovi krenuli na proljeće.

"Oni su ocijenili da bi bilo interesa i prostora da otvore pet linija prema zapadnim destinacijama gdje su uglavnom naši građani koji su sa ovih prostora", rekao je ministar Trninić.

Njemačka avio kompanija za početak nudi dva leta sedmično, a razmišljaju i o uvođenju kargo saobraćaja.

Ipak, prema pisanju pojedinih medija, kompanija "Sea Air" je ranije imala aranžmane za letove sa aerodroma u Hrvatskoj i Sloveniji, ali im je navodno zbog neprofesionalnosti otkazana saradnja.

Bez obzira na ove navode, nadležni kažu da je sljedeći sastanak s predstavnicima ove kompanije u januaru, kada će razgovarati o svim otvorenim pitanjima koja bi mogla uticati na potencijalnu saradnju.

Direktor banjalučkog Aerodroma Miroslav Janjić kaže da su spremni na razgovore.

"Želimo da vidimo da li smo dobra prilika jedni za druge i da li možemo da nastavimo pregovore i da uspostavimo odnose koji bi rezultirali obostranim interesom bez ikakvih predrasuda i bilo kakvih pretpostavki u bilo kakvom smislu", navodi Janjić.

Za Banjalučane koji dugo čekaju na kompaniju koja bi imala direktne letove za evropske destinacije ovo je pozitivna vijest.

"Lijepo je kad naprave autoput pa možeš da putuješ autoputem, a kamoli avionom iz Banjaluke. Smatram da je to pozitivno", kaže Banjalučanin Zdravko Savić.

Za sada sa banjalučkog aerodroma osim direktne linije kompanije "Air Srbija" za Beograd tri puta sedmično nema drugih letova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG