Dostupni linkovi

Obavještajna agencija BiH istražuje ko je snimao Mehmedagića i glavnu tužiteljicu


Osman Mehmedagić ispred suda Bosne i Hercegovine, 10. novembar 2020.
Osman Mehmedagić ispred suda Bosne i Hercegovine, 10. novembar 2020.

Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA BiH) pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH.

"U ovom slučaju ćemo zatražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije. Takođe, biće upućena i disciplinska prijava Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH kao i krivična prijava zbog neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog ili optičkog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima", istakli su iz OBA BiH.

OBA BiH, kako navode u saopštenju, u svom radu se strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivaju nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo.

Tužilaštvo zaprimilo kaznene prijave protiv Mehmedagića

Tužilaštvo BiH je zaprimilo dvije kaznene prijave protiv direktora OBA-e BiH, Osmana Mehmedagića, zbog više kaznenih djela – između ostalog zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije, u vezi pojavljivanja nezakonito snimljenog snimka sastanka Mehmedagića i Gordane Tadić.

U prijavama se navode i nezakonitosti korišćenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama, ističu iz Tužilaštva.

Na temelju prijava Tužilaštvo BiH je formiralo dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiocima u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Kako je snimak procurio u javnost?

Snimak sa sastanka Osmana Mehmedagića, direktora OBA-e i Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, pojavio se u medijima 17. septembra.

Nakon toga su se oglasili iz OBA-e, sa tvrdnjama da se radi o neosnovanom napadu na OBA BiH i njenog direktora, i pozvali su “sve relevantne institucije u ovom slučaju da provjere ko je snimao zvanični sastanak u Tužilaštvu BiH između osoba koje imaju pristup tajnim podacima”.

“Vještačenjem snimka vrlo jednostavno se može utvrditi ko je osoba koja je nezakonito snimala sastanak koji je održan u zvaničnim prostorijama Tužilaštva BiH. OBA BiH i njen direktor Osman Mehmedagić nikada nisu zloupotrijebili resurse Agencije za bilo koju ličnu svrhu što će se dokazati i u ovom slučaju pokušaja diskreditacije jedne od najvažnijih državnih institucija”, istaknuto je u saopštenju.

Pozvali su i sve relevantne kako domaće tako i međunarodne institucije – kao i danas, isključujući Tužilaštvo BiH – da provjere i ustanove ko je neovlašteno snimao sastanak.

XS
SM
MD
LG