Dostupni linkovi

BiH počela pregovore o Sporazumu s FRONTEX-om


Službenici FRONTEX-a u Skoplju, 20. aprila 2023.
Službenici FRONTEX-a u Skoplju, 20. aprila 2023.

Bosna i Hercegovina (BiH) počela je 12. februara pregovore o Sporazumu sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Radi se o ispunjavanju jednog od uslova Evropske unije za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom u martu ove godine.

Sastanku kojim je ozvaničen početak ovog procesa prisustvovao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi.

"Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, radi podrške aktivnostima upravljanja granicom", navedeno je prethodno iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Predstavnici Frontex-a, zajedno su u posjeti BiH sa delegacijama predstavnika članica Evropske unije (EU), te agencija EU među kojima su EUROPOL i Agencija EU za azil.

"U fokusu posjete 12. i 13. februara je praćenje realizacije Akcionog plana EU za Zapadni Balkan od strane Bosne i Hercegovine, te razgovor o obavezama, realizaciji i mogućim potrebama BiH za dodatnom podrškom u pet oblasti iz Akcionog plana", ističe se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici 8. februara dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa FRONTEX-om.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja do sada nije imala Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje pregovora je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni prije sastanka Evropskog vijeća u martu, kada će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Prioriteti koje BiH mora ispuniti do marta, osim zaključivanje sporazuma sa Frontex-om, su i Zakon o sprječavanju pranja novca i sprječavanju finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa te Zakon o sudovima.

XS
SM
MD
LG