Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bieber: Samoopredjeljenje problem u opoziciji i na vlasti


Dugogodišnji lider samoopredjeljanja Albin Kurti proslavlja izborni rezultat, 11. juni 2017.

Florian Bieber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, za 'Zašto?' objašnjava kako će uspjeh pokreta Samoopredjeljenje na kosovskim parlamentarnim izborima uticati na odnos domaćih političkih snaga kao i na dijalog sa Srbijom.

  • Poruka

Rast Samoopredjeljenja ima više veze sa nedostatkom alternative vladajućim strankama nego sa njegovim nacionalizmom.

Osvojivši vlast u Prištini, pokazali su da mogu voditi veliki grad i nije iznenađenje da je njihov postotak glasova još i veći nego prije i stoga je njihov uspjeh više vezan za antikorupcijsku poruku.

  • Greška

Oba druga dva velika bloka vode stranke koje su, na ovaj ili onaj način, na vlasti dvije decenije i ne postoji druga opozicija osim Samoopredjeljenja.

Sada ispada da je bila greška spriječiti Samoopredjeljenje da uđe u vladu prije tri godine jer je pokret u međuvremeno ojačao.

  • Koalicija

Samopredjeljenje će predstavljati problem i u vlasti i u opoziciji kada su u pitanju dijalog sa Srbijom i odnosi sa kosovskim susjedima ali ja ne vidim alternativu.

Isključiti ih iz vlasti sa obnovom stare velike koalicije neće donijeti nikakvu promjenu, ostaviće Samopredjeljenje kao jedinu značajnu opoziciju i produžiće status quo.

  • Pristup

Priča oko velike Albanije i rasta nacionalizma na Kosovu nije korisna osim možda za vlast u Srbiji zato što je dijalog između Prištine i Beograda već duže u krizi nezavisno od rasta Samopredjeljenja.

Vidim opasnost da će se izborni rezultat koristiti u Srbiji kao argument više za priče oko rasta nacionalizma na Kosovu nego za neki konstruktivan pristup.

  • Opasnost

Jedini način na koji će se možda promijeniti politička dinamika je ako Samoopredjeljenje uđe u vlast kao stranka u koaliciji i onda će morati da nađe neki način da sa ponašaju više kao odgovorna stranka i ne samo kao stranka opozicije.

Mislim da je taj rezultat također pokazatelj da je davanje podrške samo strankama koje govore o stabilnosti opasnost za regiju i to smo vidjeli i u Makedoniji i u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu.

  • Isključenje

Ako se predugo drži drži jednu stranku samo zato što ona nudi stabilnost ali sa druge strane ona postane sve veći problem sa korupcijom, sa nedemekratskim ponašanjem onda to prerasete u jedna problem koji će se povećati i onda će se ojačati opozicija na to.

Problem je da ta opozicija, pogotovo na Kosovu, je manje pozitivna gledano na dobrosusjedske odnose i na process evropskih integracija.

Za to je potreban dijalog sa tom strankom a ne isključenje.

XS
SM
MD
LG