Dostupni linkovi

Američki predsjednik stigao u Belgiju uoči sastanka NATO-a


Američki predsjednik Joseph Biden, Bruxelles, 23. mart 2022

Američki predsjednik Joseph Biden stigao je u Bruxelles na niz hitnih sastanaka fokusiranih na zaustavljanje ruske invazije na Ukrajinu.

Bidena je u zračnoj luci dočekao belgijski premijer Alexander De Croo, a u četvrtak, 24. marta, počinje intenzivne razgovore sa partnerima u NATO-u, grupi G7 i Evropskoj uniji (EU).

Ovo je treća Bidenova posjeta Evropi otkako je na poziciji američkog predsjednika, u koju dolazi u trenutku međunarodne krize.

Njegova posljednja posjeta bila je u oktobru i novembru 2021., kada je prisustvovao sastanku G20 u Rimu i klimatskoj konferenciji u Glasgowu.

Primarni cilj Bidenovog putovanja je pokazati kako stoji "rame uz rame" s američkim saveznicima, te pokazati da ojačana odlučnost NATO-a nije privremeno stanje, već nova normalnost kao odgovor na rusku ekspanzionističku politiku, piše BBC.

Američkog predsjednika dočekao je belgiijski premijer Alexander de Croo
Američkog predsjednika dočekao je belgiijski premijer Alexander de Croo

Nakon sastanaka u Belgiji, Biden će otputovati u Poljsku na sastanak s predsjednikom Andrzejem Dudom.

Poljska je primila većinu od više od 3,6 miliona izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine i koja je služila kao glavna ruta za zapadne isporuke oružja Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najvio je u srijedu, 23. marta, da će lideri NATO-a pristati na raspoređivanje četiri nove borbene grupe NATO-a u istočnoj Evropi, odnosno u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Naveo je da to predstavlja veliko dugoročno povećanje prisustva vojnog saveza u regionu, udvostručavajući postojeći broj borbenih grupa.

​Obraćajući se novinarima uoči Bidenove posjete Briselu, Stoltenberg je poručio da Rusija mora da zaustavi "zveckanje nuklearnim sabljama.

Stoltenberg dodao da ima jasnu poruku za Rusiju - da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne treba voditi.

Portparol Kremlja rekao je da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje ako se suoči sa "egzistencijalnom prijetnjom".

Ujedinjeni narodi (UN) procjenuju da je, od početka ruske invazije, 24. februara, Ukrajinu napustilo više od 3,5 milion osoba.

XS
SM
MD
LG