Dostupni linkovi

Amerikanci žele dovršiti nezavršeni posao


Joe Biden

Predstojeća poseta američkog potpredsednika Josefa Bajdena Zapadnom Balkanu, koja počinje 18. maja u Sarajevu, kako zapažaju poznavaoci, ukazuje na percepciju u Vašingtonu da u regionu treba završiti nezavršeni posao. To je osnaženo i jučerašnjom izjavom Stjuarta Džonsa, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara.

Džons je, naime, novinarima u Briselu rekao da Vašington želi da udvostruči zajedničke napore sa Evropskom unijom kako bi ubrzao evroatlantske integracije država na Balkanu.


Visoki zvaničnik Stejt dipartmenta, Stjuart Džons, u Briselu je čak nagovestio mogućnost da SAD ponovo imenuju specijalnog izaslanika za Balkan. Iako je rekao da odluka o imenovanju specijalnog predstavnika za Balkan još nije doneta, pa čak i da ne zna da li će je uopšte biti, on je ipak objasnio da bi njegova isključiva uloga bila da ubrza evroatlantske integracije regiona. Džons je naglasio da će potpredsednik Bajden sledeće nedelje u Sarajevu, Prištini i Beogradu poslati jasnu poruku da je nova američka administracija veoma zainteresovana za zbivanja u regionu.


I američki ambasador u Srbiji Kameron Manter u intervjuu agenciji Beta istakao je da je Bajdenova poseta dokaz povišenog interesovanja Vašingtona za region. Američki ambasador je rekao da će jedno od ključnih pitanja tokom

Reč Priština, Sarajevo, Beograd, ukazuje na nedovršeni posao na Balkanu, ali i na činjenicu da će se cela poseta, na određeni način, vrteti oko politike Srbije u regionu.
Bajdenove posete Sarajevu, Beogradu i Prištini, biti jačanje saradnje i zajedničko rešavanje problema u regionu.

Ima neke simbolike u tome da dvadeset godina nakon pada berlinskog zida i tri decenije nakon poslednje posete tako visokog nivoa iz Vašingtona sledeće nedelje u posetu regionu dolazi američki potpredsednik Bajden, kaže Milan Simurdić, predsednik Foruma za međunarodne odnose:


"Samim time reč Priština, Sarajevo, Beograd, ukazuje na nedovršeni posao na Balkanu, ali i na činjenicu da će se cela poseta, na određeni način, vrteti oko politike Srbije u regionu. Ono što se može očekivati je, pre svega, razrada Obamine poruke iz Praga, u smislu podrške evroatlantske i evropske integracije Zapadnog Balkana."


Da poseta predstavlja znak povišenog američkog interesovanja za region, prema rečima američkog ambasadora, svedoči i činjenica da je to prva poseta jednog potpredsednika SAD od 1983. godine, a britanski publicista Tim Džuda podseća da potpredsednik Josef Bajden ima dugu istoriju aktivizma na zapadnom Balkanu:

Tim Džuda
"Bajden izvanredno poznaje region, smatra da je Zapadni Balkan vitalno važan region i da je ono što mu treba snažnija stabilizacija i opipljiviji napredak. Ono što se želelo poručiti tajmingom njegove posete, do koje dolazi samo nekoliko meseci nakon što je izabran na funkciju potpredsednika, jeste to da će Vašington pokazati više sluha, više prijemčivosti za glasove koji su govorili i govore da se Zapadni Balkan ne sme zapostaviti, da je vitalno važno da se ne prekinu kontinuirani napori da se tom regionu pomogne da se stabilizuje, da iskorači i da napreduje."

Uoči posete američkog potpredsednika Bajdena, razlike između Vašingtona i Beograda po pitanju Kosova ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter lakonski je izrazio u rečenici:

"Složili smo se u tome da se oko Kosova ne slažemo."


Naglasio je, međutim, da "SAD ne žele uspeh Kosova na uštrb Srbije."


Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, u intervjuu lokalnim medijima rekao

Sasvim moguće da su ova poseta i druge aktivnosti američke diplomatije delom i u funkciji pripreme resetovanja američko-ruskih odnosa, uključujući i one na Balkanu.
je da je srpskoj strani u susretima sa Bajdenom bolje da ne nameće razgovore o Kosovu.


Na pitanje o čemu će se razgovarati, a o čemu ćutati, Milan Simurdić kaže da se već sada može reći da je postignut prećutni konsenzus o tome da dve strane neće postići nikakvu saglasnost oko pitanja Kosova, ali da sve ostalo predstavlja otvorene šanse:


"Moglo bi se nadati da će dve strane dogovoriti neku vrstu mape puta za dijalog i saradnju u budućem periodu. Možda optimistički, ili realno, ali izgleda da je došla faza u kojoj će, nakon tvrde moći, u našim odnosima prevladavati pametna moć. I konačno, ne treba ispustiti iz vida da će američki predsednik posetiti Rusiju početkom leta, pa je sasvim moguće da su ova poseta i druge aktivnosti američke diplomatije delom i u funkciji pripreme resetovanja američko-ruskih odnosa, uključujući i one na Balkanu."


Povodom tvrdnje dnevnika 'Borba' da će se američki potpredsednik Josef Bajden prilikom posete Beogradu sastati samo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, a da će ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić biti "diskretno zaobiđen", kao što se to desilo prilikom posete hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu prošlog meseca, u američkoj ambasadi u Srbiji rekli su nam da protokol susreta američkog potpredsednika u Beogradu još nije završen, ali da nema razloga da ne dođe do susreta između Bajdena i Jeremića.

Serwer o Bajdenovoj poseti


Daniel Serwer
Ugledni američki expert, direktor američkog Instituta za mir u razgovoru s kolegom Fatmirom Bujupijem iz kosovske redakcije naše servisa razgovarao je o ciljevima predstojećeg posjeta potpredsjednika Josefa Bidena BH, Srbiji i Kosovu.

Serwer: O ciljevima posjeta trebali ste pitati američku vladu. Ja se osobno nadam da će potpredsjednik Biden reafirmirati američku podršku za nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Kosova, da će dati podršku Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi s dva entiteta kako je to predviđeno Daytonskim sporazumom i da će bodriti reforme koje su potrebne Beogradu u približavanaju EU. I nadam se da će upravo to biti njegova glavna poruka Balkanu.

Na pitanje našeg novinara koliko će se Sjedinjene države politički, i vojno, zadržati na Balkanu Serwer je kazao:

Serwer: Mislim da će politički biti još dugo angažirane. Možda bi pravi odgovor mogao biti - zauvijek. Vojno, naše snage su spuštene na prilično nizak nivo. Osobno mislim da bi vojni angažman trebao potrajati sve dok Beograd i Priština ne dođu do nekog dogovora i ne srede međusobne odnose.

Pogledajte komentare (25)

Ovaj forum je zaključen

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG