Dostupni linkovi

Biden potpisao zakon kojim se skida oznaka tajnosti s dokumenata o podrijetlu COVID-a


Joe Biden, Bijela kuća, 210. ožujka 2023.
Joe Biden, Bijela kuća, 210. ožujka 2023.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak zakon kojim se od direktorice Nacionalne obavještajne službe Avril Haines traži da skine oznaku tajnosti s dokumenata o podrijetlu COVID-a 19, navela je Bijela kuća.

Biden je rekao da podržava težnje Kongresa o objavi što više informacija o podrijetlu COVID-a 19.

Međutim, rekao je da će njegova administracija imati na umu nacionalnu sigurnost kada bude odlučivao o tome što objaviti.

"U provedbi ovog zakona, moja administracija skinut će oznaku tajnosti i podijeliti što je više moguće tih informacija, u skladu s mojim ustavnim ovlastima za zaštitu od otkrivanja informacija koje bi naštetile nacionalnoj sigurnosti", rekao je Biden u izjavi.

Prijedlog zakona jednoglasno je usvojen u Senatu i Zastupničkom domu prije nego što je poslan u Bijelu kuću.

U Washingtonu se vodi rasprava o podrijetlu pandemije korona virusa gotovo otkako su prvi slučajevi kod ljudi prijavljeni u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine, usred poziva i Bidenovih kolega demokrata i republikanaca da se jače odupru rastućoj moći Kine.

Rasprava je potaknuta prošli mjesec, kada je Wall Street Journal izvijestio da je američko Ministarstvo energetike procijenilo da je pandemija najvjerojatnije nastala curenjem iz kineske laboratorije, što Peking opovrgava.

Međutim, američka obavještajna zajednica još nije donijela zaključak o podrijetlu pandemije COVID-a 19.

XS
SM
MD
LG