Dostupni linkovi

Džo Bajden, potpredsednik Sjedinjenih Država, založio se za saradnju sa Rusijom u oblastima od obostranog interesa. Bajden je rekao da takvu saradnju ne treba narušavati sve dok “ne narušava principe važne za bezbednost i dobrobit Vašingtona i njegovih saveznika”.

Bajden smatra da je u interesu SAD-a nastavak saradnje sa Kremljom u borbi protiv terorizma i ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

"U suštini, ruski predsednik Vladimir Putin je praktičan. On će gurati najdalje što može sve dok ne dođe do rizika koji sa sobom nosi visoku cenu. I tu je moguće da napravi grešku i nastavi. Ali posmatrajući njegovu dosadašnju karijeru, on je vrlo praktičan tip”, rekao je Bajden.

Potpredsednik SAD-a je na tribini nevladine organizacije Brookings Institution kritikovao Putina zbog ruske aneksije Krimskog poluostrva i umešanosti u sukobe na istoku Ukrajine.

"Konflikt u Ukrajini je, po mom mišljenju, test za zapad, Evropsku uniju i NATO, test za sve nas….. Ruski predsednik misli da je izdrživljivi nego svi koje sam pomenuo. Nastoji da ekonomski podrije aktuelnu proevropsku ukrajinsku vladu”, naveo je Bajden.

Iako u svom govoru nije ponudio ništa novo u gledištu SAD-a konflikta u ukrajini, Bajden je ponovio stav Vašingtona da Sjedinjene Države i njeni saveznici NATO-a i EU moraju da budu na oprezu u suočavanju sa onim što je označio “hibridnim ratom” Rusije.

"Ako je Kremlj u stanju da uspostavi svoj feud u istočnoj Ukrajini , to će potpaliti ambicije u regionu. Verujte mi, pomažući Ukrajinu u odbrani i odvraćanju od ruske agresije je od ključnog značaja za kontrolu nekih eventualnih budućih agresija”, konstatovao je Bajden.

U jednogodišnjem sukobu ukrajinskih provladinih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini je ubijeno više od 6.100 ljudi.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

XS
SM
MD
LG