Dostupni linkovi

Biden: Nećemo slati američke trupe u Ukrajinu


Ukrajinski vojnik tokom vežbe ukrajinske pešadije, 26. maj 2021.
Ukrajinski vojnik tokom vežbe ukrajinske pešadije, 26. maj 2021.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da njegova zemlja neće slati trupe u Ukrajinu, kako bi je branile od potencijalne ruske invazije.

Dan nakon što je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom održao dvočasovnu video konferenciju, Biden je 8. decembra rekao da je upozorio Putina da će u slučaju pokretanja nove ruske vojne akcije protiv Ukrajine, SAD i saveznici uvesti sankcije "kakve do sada nisu viđene".

"Ideja da će Sjedinjene Države jednostrano upotrebiti silu da se suprotstave invaziji Rusije na Ukrajinu trenutno nije u planu", rekao je Biden, a prenosi Bela kuća.

"Imamo moralnu i zakonsku obavezu prema našim NATO saveznicima prema članu pet. Ta obaveza se ne odnosi na Ukrajinu (koja nije članica vojne alijanse)", rekao je Biden.

Vašington je signalizirao da planira da Ukrajini isporuči više naoružanja, uključujući protivtenkovske projektile.

Desetine hiljada ruskih vojnika raspoređeno je u regione blizu ukrajinske granice, što je uznemirilo i Ukrajinu i zvaničnike u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Biden je rekao i da se nada da će uskoro najaviti sastanak između Sjedinjenih Država i njenih glavnih saveznika u Evropi sa Rusijom radi razgovora o zabrinutosti Moskve u vezi sa širenjem NATO-a.

Američki predsednik je rekao da se nada da će sastanak najaviti do 10. decembra i da će na njemu učestvovati izaslanici najmanje četiri NATO saveznika i Rusije.

On je naveo da će izaslanici razgovarati o "zabrinutosti Rusije u odnosu na NATO" i o tome da li mogu pronaći rešenje za tenzije u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je ranije 8. decembra da će Moskva za nekoliko dana podneti svoje predloge za dijalog sa SAD.

U komentaru na razgovor sa Bidenom, Putin je ponovo rusko protivljenje da Ukrajina postane članica NATO.

Procene američkih obaveštajnih službi sugerišu da bi nagomilavanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici moglo dovesti do 175.000 vojnika.

To je jedno od najvećih kretanja ruskih snaga prema Ukrajini poslednjih godina, izvan redovno zakazanih i najavljenih vežbi.

XS
SM
MD
LG