Dostupni linkovi

Biden telefonski razgovarao sa Merkelovom, Macronom, Johnsonom


Izabrani predsjednik SAD Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel, arhivska fotografija
Izabrani predsjednik SAD Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel, arhivska fotografija

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonski je razgovarala sa izabranim predsjednikom Sjedinjenih Država Joe Bidenom pri čemu je njemu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris čestitala na uspjehu.

"Kancelarka je izrazila želju za bliskom i pouzdanom saradnjom u budućnosti", rekao je glasnogovornik Angele Merkel u izjavi, prenosi Reuters.

Merkelova i Biden saglasni su da je transatlantsko prijateljstvo veoma važno pogotovo u današnjem svijetu punom izazova.

Telefonski razgovor sa Bidenom obavio je i premijer Velike Britanije Boris Johnson.

"Upravo sam razgovarao s Joe Bidenom i čestitao mu na izboru. Radujem se jačanju partnerstva između naših zemalja i saradnji s njim na našim zajedničkim prioritetima - od borbe protiv klimatskih promjena, do promovisanja demokratije i ponovne i bolje izgradnje nakon pandemije”, napisao je Johnson na Twitteru.

AFP javlja da je Biden razgovarao i sa premijerom Irske Michaelom Martinom o važnosti Brexita i poštivanju mirovnog sporazuma iz 1998. koji je osigurao mir na irskom otoku, saopćeno je iz ureda premijera te zemlje.

"Izabrani predsjednik je potvrdio punu podršku mirovnom sporazumu, razgovarali smo o važnosti ishoda Brexita koji će poštovati taj sporazum i osigurati da se ne vrati tvrda granica na otok", navodi se u saopćenju Vlade Irske.

Zvanični Pariz potvrdio je i da je predsjednik Francuske Emmanuel Macron obavio razgovor sa Bidenom rekavši da je "spreman da radi zajedno na problemima vezanim za klimatske promjene i zdravstvo i borbu protiv terorizma”.


XS
SM
MD
LG