Dostupni linkovi

SAD i Velika Britanija dogovorile novi plan ekonomske suradnje


Britanski premijer Rishi Sunak sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u San Diegu, 13. mart 2023.
Britanski premijer Rishi Sunak sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u San Diegu, 13. mart 2023.

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak podržali su na sastnaku u Washingtonu 8. juna novu "Atlantsku deklaraciju" za pojačanu suradnju u rješavanju najvećih ekonomskihj izazova s kojima se suočavaju dvije zemlje.

Prema planu, Britanija i Sjedinjene Države ojačat će svoje opskrbne lance, razviti tehnologije budućnosti i međusobno ulagati u industrije, stoji u saopćenju iz Sunakovog ureda.

Dvojica lidera, također, su dogovorila novo civilno nuklearno partnerstvo, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Britanski premijer sastao se u četvrtak sa američkim predsjednikom u Bijeloj kući, a najavljeno je da će biti riječi i o ratu u Ukrajini i budućem vodstvu NATO-a.

Biden je nakon satanka rekao da vjeruje da će Sjedinjene Države imati potrebna sredstva za potporu Ukrajini "koliko god bude potrebno", dok Rusija nastavlja invaziju.

Očekuje se da će lideri dviju zemalaja razgovarati o korištenju naprednih borbenih aviona, kao io humanitarnom odgovoru na poplave uzrokovane pucanjem brane Nova Kakhovka u Ukrajini.

Prema pisanju nekoliko britanskih medija, Sunak bi trebalo da promovira kandidaturu američkog ministra odbrane Bena Wallacea na čelo NATO-a.

Američki predsednik je u punim diplomatskim pregovorima pred godišnji samit NATO-a u julu u Litvaniji, tokom kojeg će Zapad poslati jaku poruku Ukrajini.

Biden će početkom iduće sedmice primiti aktuelnog generalnog sekretara NATO-a, Norvežanina Jensa Stoltenberga, kojem se mandat završava u oktobru.

Američki predsjednik je nedavno primio premijerku Danske Mette Frederiksen, koja se spominje kao potencijalno prva žena na čelu NATO-a.

XS
SM
MD
LG