Dostupni linkovi

Bajden 'ne planira' sastanak sa saudijskim prestolonasljednikom na samitu G20


Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman (D) pozdravlja američkog predsjednika Džoa Bajdena nakon dolaska u Al Salman palatu, Džeda, Saudijska Arabija, 15. jul 2022.
Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman (D) pozdravlja američkog predsjednika Džoa Bajdena nakon dolaska u Al Salman palatu, Džeda, Saudijska Arabija, 15. jul 2022.

Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), "ne planira" da se sastane sa Mohamedom bin Salmanom, prestolonasljednikom Saudijske Arabije na samitu G20 planiranom za novembar u Indoneziji.

Ovo je za CNN izjavio Džejk Saliven (Jake Sullivan), američki nacionalni savjetnik za bezbjednost, dok se već turbulentni odnosi zvaničnog Vašingtona i Rijada dodatno komplikuju podrškom Saudijske Arabije za smanjenje proizvodnje nafte.

Planirana smanjenja su razljutila Vašington, a Bajden je u utorak, 11. oktobra već upozorio na "posljedice", ne govoreći o čemu je konkretno riječ.

Potez koji je prošle sedmice povukao OPEC+, organizacija sastavljena od OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte sa Rijadom na čelu) i dodatnih 10 izvoznika predvođenih Rusijom, bi smanjio globalnu proizvodnju za dva miliona barela nafte dnevno, počevši sa novembrom.

Ovo bi moglo prouzrokovati dodatni rast cijena, usred energetske krize zbog rata u Ukrajini, dok se glasači u SAD, pod pritiskom inflacije, pripremaju da glasaju na "midterm" izborima.

Bijela kuća je optužila OPEC+ da je "stao na stranu Rusije", te da bi rezovi u proizvodnji podigli prihode Moskve i naškodili sankcijama koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Saudijski zvaničnici su branili ovaj potez, tvrdeći da im je motivacija striktno ekonomska, a ne politička.

Njujork tajms je prethodno pisao da je najava smanjenja proizvodnje u Vašingtonu je viđena kao zabijanje noža u leđa Bajdenu koji je prije samo tri mjeseca odustao od svog obećanja da će od Saudijske Arabije napraviti "pariju" zbog ubistva novinara Džamala Kašogija i otputovao u tu zemlju da pokuša da poboljša odnose sa Bin Salmanom.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG