Dostupni linkovi

Biden predstavlja nove sankcije Rusiji u Briselu 24. marta


Očekuje se da će Joe Biden (na slici) najaviti zajedničku akciju na jačanju energetske bezbednosti u Evropi, koja se već dugo oslanja na rusku naftu i prirodni gas.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden će ove nedelje objaviti novi set sankcija Rusiji kada se sastane sa evropskim saveznicima u Briselu, rekao je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Jake Sullivan je rekao novinarima 22. marta da će "novi paket sankcija (biti) uveden u saradnji sa našim saveznicima" 24. marta.

On je rekao da akcije "neće biti fokusirane samo na dodavanje novih sankcija, već i na obezbeđivanje zajedničkih napora da se suzbije izbegavanje sankcija".

Sullivan je dao komentare dok je iznosio detalje o Bidenovom predstojećem putu u Evropu, gde će se sastati sa NATO-om, Grupom sedam (G7) i saveznicima iz Evropske unije kako bi razgovarali o ruskoj invaziji na Ukrajinu -- koja traje četvrtu nedelju usred žestokog otpora od strane ukrajinskih vojnika i civila.

Biden bi takođe trebalo da poseti saveznicu NATO-a Poljsku, koja je primila oko dva miliona od više od 3,5 miliona Ukrajinaca koji su pobegli od borbi u svojoj matičnoj zemlji.

Biden će takođe najaviti zajedničku akciju na jačanju energetske bezbednosti u Evropi, koja se već dugo oslanja na rusku naftu i prirodni gas. Te isporuke su sada neizvesne usred sankcija koje su Moskvi već uvedene.

Ruska invazija je dočekana širokom osudom u većini zemalja širom sveta, iako se neke nacije – uključujući Kinu – nisu pridružile Zapadu u napadu na akciju ili uvođenju sankcija Moskvi.

Biden je upozorio Kinu na bilo kakve poteze da pomogne napadu Moskve na Ukrajinu i pozvao Peking da osudi invaziju.

Sullivan je rekao da Sjedinjene Države nisu videle dokaze o nedavnim isporukama kineskog oružja svom savezniku Rusiji.

"Ono što mogu da vam kažem je da nismo videli... da Kina daje vojnu opremu Rusiji. Ali, naravno, to je nešto što pažljivo pratimo", rekao je on.

U Poljskoj, Biden će se sastati sa predsednikom Andžejem Dudom, koji traži dodatnu pomoć SAD i pojačano američko vojno prisustvo na onome što je postalo poznato kao istočni bok NATO-a, koji takođe uključuje baltičke države i Rumuniju.

XS
SM
MD
LG