Dostupni linkovi

Biden nakon presude Chauvinu pozvao Amerikance na borbu protiv rasizma


Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance u utorak, nakon što je bivši policajac Derek Chauvin proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda, da se okupe u borbi protiv rasizma koji "kvari" dušu.

"Došlo je vrijeme da se ova zemlja okupi", rekao je Biden u kratkom obraćanju iz Bijele kuće.

"Neki - agitatori i ekstremisti koji se rugaju socijalnoj pravdi - pokušat će iskoristiti sirove emocije", upozorio je. "Ne možemo im dopustiti da to učine".

"Proglašenje policajca Chauvina krivim neće vratiti Georgea", rekao je dodajući kako je ova presuda možda trenutak "značajne promjene".

Pritom je pozvao Amerikance da nikada ne zaborave ovu tragičnu epizodu.

"Moramo slušati. 'Ne mogu disati, ne mogu disati', bile su posljednje riječi Georgea Floyda. Ne možemo im dopustiti da umru s njim. Moramo stalno čuti te riječi. Ne smijemo se okretati", istaknuo je na kraju.

“Svima nam je laknulo”, rekao je američki predsjednik Joe Biden obitelji Floyd u telefonskom pozivu.

“Danas se u Americi obilježava dan pravde”, dodala je Kamala Harris, američka potpredsjednica.

U međuvremenu, potpredsjednica Harris pozvala je zakonodavce da usvoje zakon Georgea Floyda usmjeren na reformu policije u SAD-u.

Policijska federacija u Minneapolisu, neprofitna organizacija koja zastupa policiju, rekla je da poštuje odluku porote.

"Također želimo kontaktirati zajednicu i još uvijek izraziti duboko kajanje zbog njihove boli, jer to osjećamo i svaki dan. U ovom slučaju nema pobjednika", rekli su iz federacije.

George Floyd(46)je kupovao cigarete u trgovini u Južnom Minneapolisu uveče 25. maja 2020.

Prodavač u trgovini vjerovao je da je koristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara i nazvao policiju nakon što je Floyd odbio vratiti cigarete.

Kada je policija stigla, naredili su Floydu da izađe iz parkiranog automobila i stavili mu lisice. Borba je uslijedila kada su policajci pokušali strpati Floyda u njihov automobil. Oborili su ga na tlo i držali pod svojom težinom.

Chauvin je više od devet minuta koljeno držao na Floydovom potiljku, dok su osumnjičeni i nekoliko slučajnih posmatrača zapomagali za njegov život.

Dok su ga držali takvog na tlu, Floyd je više od 20 puta rekao da ne može disati, moleći se za majku i govoreći "molim vas, molim vas, molim vas".

Kad je stigla hitna pomoć, George Floyd je bio nepomičan. Proglašen je mrtvim otprilike sat vremena kasnije.

XS
SM
MD
LG