Dostupni linkovi

Biden pohvalio novinare u Ukrajini na tradicionalnoj novinarskoj večeri


Predsjednik Biden i komičar Trevora Noah
Predsjednik Biden i komičar Trevora Noah

Američki predsjednik Joe Biden pohvalio je novinare koji izvještavaju o ruskoj invaziji na Ukrajinu na večeri Udruženja dopisnika Bijele kuće.

Nakon što je dvije godine bila otkazivana zbog Covida-19, a bojkotovao ju je Donald Trump za vrijeme svog predsjedničkog mandata, večera je ponovno održana uz nastup komičara Trevora Noaha.

Biden je govor počeo šalama o vlastitoj nepopularnosti u javnosti, svojoj dobi i Trumpovoj nenaklonosti medijima.

"Stvarno sam uzbuđen što sam večeras ovdje s jedinom grupom Amerikanaca s nižim rejtingom od mog", rekao je Biden.

Komentari su mu zatim postali ozbiljni te je zahvalio novinarima na njihovoj hrabrosti u izvještavanju o Ukrajini i izvan nje, prije nego što je zagovarao nacionalno jedinstvo.

"Otrov nagriza našu demokraciju ... a dezinformacije su u velikom porastu", rekao je Biden. "Vi, slobodni mediji, važniji ste nego ikada u prošlom vijeku. Stvarno to mislim", istakao je.

Uz novinare na večeri su bili i slavni

Na večeri su bili novinari, izvršni urednici, zvančnici administracije i slavne osobe, uključujući Kim Kardashian i komičara Petea Davidsona.

Tokom večeri emitovani su slajdovi u čast prve dvije Afroamerikanke reporterke koje su se priključile Udruženju dopisnika Bijele kuće i novinara koji su izgubili živote proteklih mjeseci izvještavajući o ratu u Ukrajini.

Zbog nedavnog porasta broja zaraženih Covidom-19 u Washingtonu, posebno nakon svečane večere Gridiron Cluba početkom aprila, poduzete su mjere opreza.

Predsjednik Biden na večeri
Predsjednik Biden na večeri

Organizatori su zahtijevali da svaka zvanica bude testirana na virus te su odustali neki vodeći zvaničnici, među njima i stručnjak za zarazne bolesti dr. Antony Fauci.

Biden je iskoristio priliku da se našali na račun prisutnih voditelja Fox Newsa - od kojih mnogi u eteru izražavaju skepticizam prema vakcinama - naglasivši da su morali dokazati vakcinalni status kako bi prisustvovali.

Biden je poduzeo dodatne mjere opreza na događaju, preskočivši dio s večerom i prisustvovao je samo programu govornika. Odlučio je ne nositi masku dok govori.

Posljednjih sedmica predsjednik je uglavnom bio bez maske na događajima u Bijeloj kući, ali ti su događaji bili slabije posjećeni od subotnje večere, na kojoj se očekivalo oko 2.600 ljudi.

Udruženje dopisnika Bijele kuće osnovano je 1914. i gotovo svake godine od 1921. se održava njihova večera kako bi se odalo priznanje novinarima koji prate Bijelu kuću i prikupio novac za stipendije.

Biden nije mogao odoljeti a da ne podbode ruskog predsjednika Vladimira Putina u završnim riječima.

"Trevore, stvarno dobra vijest je da sada možete 'roštiljati' predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Noahu, te dodao da za razliku od Moskve, nećete završiti u zatvoru".

XS
SM
MD
LG