Dostupni linkovi

Biden i Modi razgovarali o Rusiji i snabdevanju hranom u svetu


Video sastanak predsednika SAD Džoa Bajdena i indijskog premijera Narende Modija, uz prisustvo američkog i indijskog ministra odbrane Lojda Ostina i Rajnata Singa, Vašington, 11. april 2022.
Video sastanak predsednika SAD Džoa Bajdena i indijskog premijera Narende Modija, uz prisustvo američkog i indijskog ministra odbrane Lojda Ostina i Rajnata Singa, Vašington, 11. april 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden razgovarao je u ponedeljak sa indijskim premijerom Narendrom Modijem o destabilizaciji snabdevanja hranom u delovima sveta zbog invazije Rusije na Ukrajinu i o udaljenosti između SAD i Indije o tome da li Moskva treba da bude kažnjena za invaziju.

Kako navodi agencija Asošijejted pres (AP) Bajden je na početku video razgovora skrenuo pažnju na odbrambeno partnerstvo između dve zemlje, rekavši da će SAD i Indija „nastaviti bliske konsultacije o tome kako da upravljamo destabilizujućim efektima ovog ruskog rata“.

„Koren našeg partnerstva je duboka veza između naših ljudi, porodičnih veza, prijateljstva i zajedničkih vrednosti“, rekao je predsednik SAD.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Neutralni stav Indije u ratu izazvao je zabrinutost u Vašingtonu i dobio pohvale ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je ovog meseca naveo da je dobro što je Indija ocenila „situaciju u celini, a ne samo na jednostran način“, podseća AP.

Modi je u ponedeljak nazvao situaciju u Ukrajini „veoma zabrinjavajućom“ i napomenuo da je jedan indijski student izgubio život tokom rata. On je rekao da je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, apelujući obojici na mir.

Indija je osudila ubistva otkrivena u gradu Buča i pozvala na nezavisnu istragu.

Bajden i Modi su razgovarali o tome kako da upravljaju rizicima globalne nestabilnosti u pogledu hrane, humanitarne pomoći i klimatskih promena, a Modi je iskreno podelio svoje stavove o nekim od tesnih veza između Rusije i Kine koje izazivaju zabrinutost, prenosi AP izjavu neimenovanog zvaničnika.

Pres sekretarka Bele kuće Džen Psaki u nedelju da će dvojica lidera takođe razgovarati o „jačanju globalne ekonomije i održavanju slobodnog, otvorenog, međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima za jačanje bezbednosti, demokratije i prosperiteta u Indo-Pacifiku“.

Takođe u ponedeljak, američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se ujutro lično sa indijskim ministrom odbrane Rajnatom Singom, a američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo je da se kasnije sastane sa indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanjamom Džaišankarom.

Indija je bila uzdržana kada je Generalna skupština UN u četvrtak izglasala suspenziju Rusije u 47-članom Savetu za ljudska prava zbog navoda da su ruski vojnici u Ukrajini učestvovali u kršenju prava koja su SAD i Ukrajina nazvali ratnim zločinima.

Indija nastavlja da kupuje ruske energente, uprkos pritiscima zapadnih zemalja da izbegnu kupovinu ruske nafte i gasa.

SAD su takođe razmatrale sankcije Indiji zbog nedavne kupovine naprednih ruskih sistema protivvazdušne odbrane, podseća AP.

Indija, međutim, nije sama u kupovini ruske energije. Nekoliko evropskih saveznika, poput Nemačke, nastavilo je to da radi, uprkos pritisku javnosti da se ovi ugovori raskinu.

Indijski mediji navode da Rusija nudi popust na kupovinu nafte od 20 odsto ispod svetskih referentnih cena. Irak je najveći dobavljač Indije sa 27 odsto udela. Saudijska Arabija je druga sa oko 17, a slede Ujedinjeni Arapski Emirati sa 13 i SAD sa devet odsto, izvestila je novinska agencija Press Trust of India.

Bajden i Modi poslednji put su razgovarali u martu.

XS
SM
MD
LG