Dostupni linkovi

Biden rekao da su klimatske promjene neposredna i jasna opasnost


Joe Biden

Klimatske promjene su "neposredna i jasna opasnost" kao i "egzistencijalna prijetnja za našu naciju i za svijet", rekao je američki Joe Biden.

"U pitanju je zdravlje naših sunarodnika", kao i naša nacionalna sigurnost i naša ekonomija, dodao je Biden tokom posjete sjeveroistočnoj državi Massachusetts.

Govorio je na mjestu bivše termoelektrane, velikog zagađivača, koja će biti pretvorena u energiju na vjetar.

Budući da Kongres ne radi to što treba, Biden je rekao da će on upotrebiti svoja izvršna ovlaštenja. Kongres je upravo odbacio njegov program ekoloških reformi.

U trenutku dok je govorio, veliki dijelovi Evrope zahvaćeni su ogromnom vrućinom, a u SAD-u koji nije pošteđen, oko 100 miliona ljudi živi u zonama pod upozorenjima na veliku ili prekomjernu vrućinu.

"Naša djeca i naši unici zavise od nas. To nije šala. Ako ne ograničimo (zagrijevanje) na manje od 1,5 stepena, sve ćemo izgubiti. Neće biti moguće vraćane unazad", rekao je Biden.

Njegova savjetnica rekla je za CNN da će predsjednik postupati svojim tempom i da ima određen broj ovlaštenja koja može da upotrebi među kojima je i proglašenje klimatske hitne situacije.

Među ukazima je i izdvajanje dodatnih sredstava da se zaštitu oblasti suočenih sa ekstremnom toplotom i za mjere za podsticanje proizvodnje energije na vjetar u SAD-u.

Bijela kuća je navela da je odlučna da održi svoja obećanja o klimi, uključujući smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Biden, koji je vratio SAD u Pariski sporazum o klimi koji je njegov prethodnik Donald Trump napustio, u aprilu 2021. je objavio da će SAD smanjiti svoje emisije štetnih gasova za 50 do 52 posto do 2030. godine u odnosu na 2005. godinu.

Međutim, predsjednik se po pitanju ekologije, kao i u drugim pitanjima kao što je abortus i regulisanje oružja, suočava sa ograničenjima svoje vlasti. On nema jasnu većinu u Kongresu i sudske vlasti su protiv njega.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG