Dostupni linkovi

Biden i Johnson razgovarali o tekućim naporima evakuacije iz Afganistana


Boris Johnson, premijer Velike Britanije i Joe Biden, američki predsjednik
Boris Johnson, premijer Velike Britanije i Joe Biden, američki predsjednik

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson složili su se da će raditi zajedno kako bi osigurali da svi oni koji imaju pravo da napuste Afganistan dobiju tu mogućnost, uključujući i nakon što završi inicijalna faza evakuacije, saopšteno je iz kancelarije Borisa Johnsona.

“Razgovarali su o tekućim naporima Velike Britanije i SAD-a da koordiniraju brzu i sigurnu evakuaciju naših državljana i onih koji su ranije radili sa našim vladama sa aerodroma u Kabulu,” rečeno je u saopštenju kancelarije britanskog premijera.

Johnson i Biden su također istakli važnost zajedničkog diplomatskog angažmana kako bi se osigurao napredak postignut u Afganistanu i da se spriječi humanitarna kriza.

Dvojica lidera također su razgovarali o planovima za virtualni sastanak lidera G7 koji će biti održan 24. avgusta.

Kriza je navela zapadne lidere da razmotre mogućnost zadržavanja strane vojske na aerodromu u Kabulu i nakon roka od 31. avgusta, rekavši da bi to moglo biti potrebno kako bi se osigurala sigurnost i sloboda hiljada stanovnika koji su tokom prethodne dvije decenije radili sa stranom vojskom. Mnogi se plaše osvete talibana zbog svog rada sa zapadnim zemljama.

Kako je ranije saopšteno iz Pentagona od jula mjeseca američkim letovima je evakuisano 42.000 osoba iz Afganistana, od čega 37.000 nakon što su 14. avgusta talibani krenuli na Kabul.

Talibani su upozorili da je rok za povlačenje američkih snaga iz Afganistana koji je određen za 31. avgust "crvena linija" i da će biti posljedica ako bude pomjeren.

Od kada su talibani ušli u Kabul 15. avgusta i preuzeli vlast i Afganistanu više desetina hiljada ljudi je evakuisano sa kabulskog aerodroma kojeg kontrolišu američke snage.

XS
SM
MD
LG