Dostupni linkovi

Hunter Biden sada pod istragom specijalnog tužioca


Hunter Biden, fotografija iz arhive
Hunter Biden, fotografija iz arhive

Sin američkog predsjednika Hunter Biden sada će biti pod istragom od strane specijalnog tužioca s dodatnim ovlaštenjima, najavio je američki državni tužilac.

Merrick Garland je podigao na viši nivo status Davida Weissa, federalnog tužioca koji je već podnio krivičnu prijavu u tom slučaju, prenosi BBC.

Sporazum o priznanju krivice o porezu i optužbama za oružje protiv Huntera Bidena propao je ranije ovog mjeseca.

Republikanci traže istragu o njegovom poslovanju.

U iznenadnoj najavi u Ministarstvu pravde 11. avgusta, Garland je objasnio da je napravio ovaj potez nakon zahtjeva federalnog tužioca Weissa ranije ove sedmice.

Novo imenovanje pružiće tužiocu dodatne resurse za nastavak istrage i potencijalno podizanje dodatnih optužbi izvan države Delaware.

Garland je rekao da će specijalni tužilac sačiniti izvještaj kada njegov posao bude gotov, te da će Ministarstvo pravde objaviti što je više moguće.

"Imenovanje gospodina Weissa jača u ime američkog naroda posvećenost odjela neovisnosti i odgovornosti u posebno osjetljivim pitanjima", rekao je gospodin Garland na konferenciji za novinare.

Advokat Huntera Bidena, Chris Clark, odgovorio je u izjavi: "Uvjereni smo da će moj klijent, kada se svi ovi manevri privedu kraju, imati rješenje i da će uspješno nastaviti sa svojim životom."

Clark je istakao da istraga traje već pet godina.

Propala nagodba sa tužilaštvom

U julu je na sudu propao sporazum sa tužiocima u kojem je sin američkog predsjednika Joea Bidena, Hunter, trebalo da se izjasni krivim za porezne optužbe i prizna prekršaj sa oružjem.

Očekivalo se da će sporazum o priznanju krivice, o kojem se pregovaralo nekoliko sedmica, poštedjeti zatvora mlađeg Bidena. Međutim, sutkinja je u srijedu rekla da ona ne može "staviti pečat na sporazum".

U sporazumu o priznanju krivice objavljenom prošlog mjeseca Hunter Biden je trebao biti optužen po dvije prekršajne tačke zbog neplaćanja poreza na vrijeme 2017. i 2018. godine.

Takođe je trebalo da prizna da je ilegalno posjedovao oružje dok je koristio drogu, i da pristane na liječenje i praćenje droge umjesto težeg krivičnog djela i mogućeg zatvora.

Međutim, tokom saslušanja, sudija Okružnog suda SAD Maryellen Noreika, koju je inače imenovao bivši predsjednik Donald Trump postavila je pitanje da li će taj dogovor Hunteru Bidenu dati imunitet od zločina za koje bi se mogao smatrati odgovornim u budućnosti.

Kako je sporazum o priznanju sutkinja odbila potpisati, Hunter Biden se izjasnio da nije krv.

XS
SM
MD
LG