Dostupni linkovi

Biden podržao nastavak procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU


Ursula von der Leyen i Joe Biden na samitu EU-SAD, Brisel (15. juni 2021.)
Ursula von der Leyen i Joe Biden na samitu EU-SAD, Brisel (15. juni 2021.)

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je podršku EU kao ključnom partneru Sjedinjenih Država, kao i politici proširenja, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće nakon razgovora Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen uoči samita čelnika Unije i Zapadnog Balkana 6. oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

"Lideri su razgovarali o Zapadnom Balkanu i predsjednik Biden je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja sa zemljama u ovom regionu", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković saopštila je 5. oktobra kako je poruka koju je uputio Biden o ulasku BiH i država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju "poruka kakvoj smo se nadali uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan", navodi se na zvaničnoj Facebook stranici ministrice Turković.

"Uloga SAD-a u ovom dijelu svijeta i Evrope je od životne važnosti za mir i sigurnost. Jasna evropska budućnost i podrška SAD-a jedini su način da se regija trajno stabilizira, stavi na tračnice bespovratnog napretka, te odupre sve više destabilizirajućem utjecaju Rusije", istakla je Turković.

Čelnici EU i šest zemalja Zapadnog Balkana sastat će se na Brdu kod Kranja, gdje će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, međusobnoj saradnji, te ekonomskom oporavku nakon pandemije COVID-a 19.

Na sastanku će učestvovati čelnici država članica EU-a i lideri Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će zajedno s predsjednicom Evropske komisije zastupati EU.

XS
SM
MD
LG