Dostupni linkovi

Sastanak Bidena i Erdogana na marginama Samita G20


Predsednici Turske i SAD, Redžep Tajip ERdogan i Joe Biden na sastanku G20 u Rimu 31. oktobra 2021.
Predsednici Turske i SAD, Redžep Tajip ERdogan i Joe Biden na sastanku G20 u Rimu 31. oktobra 2021.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastao se na marginama Samita G20 u Rimu sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, u trenutku kada dve zemlje imaju mnogo otvorenih pitanja u domenima odbrane i ljudskih prava.

Biden je Erdoganu rekao da njegov zahtev za kupovinom borbenih aviona F16 mora da prođe kroz procedure u SAD. Erdogan je tražio američke avione, čemu su se usprotivili predstavnici u Kongresu jer Turska ima ruski antiraketni štit.

Kako je agenciji Reuters rekao jedan američki zvaničnik, Biden je tokom sastanka pokrenuo i pitanje kršenja ljudskih prava u Turskoj.

Zvaničnici su preneli i da je jedna od glavnih Bidenovih poruka da treba izbeći krizu između SAD i Turske, koja je na pomolu pošto je Erdogan pretio da će proterati američkog ambasadora u Turskoj i druge strane diplomate koji traže oslobađanje filantropa Osmana Kavale.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, "predsednik Biden potvrdio je odbrambeno partnerstvo i važnost Turske kao NATO članice, ali i istakao da su SAD zabrinute zato što Turska poseduje ruski antiraketni sistem S-400".

Navodi se i da je Biden naglasio značaj demokratskih institucija, poštovanja ljudskih prava, pravne države, mira i prosperiteta.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o zahtevu Turske da kupi američke F16 avione.

"Predsednik Biden je to prihvatio, ali je jasno rekao da postoji proces kroz koji zahtev mora da prođe i da su SAD voljne da nastave da rade šta je potrebno u tom procesu", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Odnosi između Ankare i Vašingtona bile su pod pritiskom poslednjih godina zbog razlika u politici po pitanju Sirije, turske kupovine ruskih odbrambenih sistema S-400, ljudskih prava i pravnih pitanja.

XS
SM
MD
LG