Dostupni linkovi

U Bidenovoj bivšoj kancelariji pronađena potencijalno poverljiva dokumenta


Predsednik SAD Joe Biden
Predsednik SAD Joe Biden

Američko ministarstvo pravde razmatra potencijalno poverljiva dokumenta pronađena u bivšoj kancelariji predsednika Joe Bidena u istraživačkom centru, saopštila je Bela kuća.

Bidenov pravni tim otkrio je oko deset dosijea u zaključanom ormaru u Penn Biden centru u Vašingtonu u novembru, rekao je njegov advokat. Predati su Državnom arhivu.

Bidenov prethodnik Donald Trump suočava se sa istragom zbog odnošenja poverljivih dosijea na Floridu nakon završetka njegovog predsedničkog mandata.

Kako BBC prenosi saznanja CBS Newsa, u istragu poverljivih dokumenata pronađenih u Penn Biden centru uključen je Federalni istražni biro (FBI), a od američkog državnog tužioca Merricka Garlanda je zatraženo da pregleda papire.

Izvor upoznat sa ovim pitanjem rekao je za CBS News da ne sadrže nuklearne tajne i da su bili u fascikli u kutiji sa drugim neklasifikovanim papirima.

Richard Sauber, specijalni savetnik predsednika Bidena, rekao je u izjavi za CBS u ponedeljak da su dosijee neposredno pre međuizbora otkrili Bidenovi advokati koji su čistili kancelarijski prostor. Biden je od 2017. do 2020. držao kancelariju u think tanku, koji je udaljen oko kilometar od Bele kuće.

"Od tog otkrića (dokumenata), predsednikovi lični advokati su sarađivali sa (Nacionalnim) arhivom i Ministarstvom pravosuđa u procesu kako bi se osiguralo da svi dokumenti Obama-Biden administracije budu na odgovarajući način u posedu Arhiva", rekao je Sauber.

Trump je reagovao u ponedeljak na svom sajtu na društvenim mrežama, Truth Social, pitanjem: "Kada će FBI izvršiti raciju u mnogim domovima Joe Bidena, možda čak i u Beloj kući?"

Trump je pod istragom zbog navodnog otpora zahtevima da vrati oko 300 poverljivih dokumenata koje je odneo na svoje imanje, Mar-a-Lago u Floridi nakon što je napustio funkciju. Državni arhiv je obavestio nadležne o tom slučaju.

Bidenovi dosijei su otkriveni neposredno pre nego što je ministarstvo pravde objavilo da će imenovati nezavisnog advokata koji će odlučiti da li će optužiti Trumpa zbog dosijea pronađenih u njegovom golf klubu.

Kongresmen James Comer, novi republikanski predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je u ponedeljak da je postupanje sa Bidenovim papirima pokrenulo pitanja o neutralnosti ministarstva pravde.

"Ovo je dodatna zabrinutost da postoji dvostepeni pravosudni sistem u okviru Ministarstva pravde (odeljenja za pravosuđe) zbog načina na koji se ponašaju prema republikancima i demokratama, svakako zbog toga kako se ponašaju prema bivšem predsedniku u odnosu na sadašnjeg predsednika", rekao je.

Ni Penn Biden centar ni Nacionalni arhiv nisu odmah komentarisali.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG