Dostupni linkovi

Biden upozorio da bi cyber napadi mogli dovesti do 'stvarnog oružanog rata'


Joe Biden u posjeti Uredu direktora Nacionalne obavještajne službe (27. juli 2021.)
Joe Biden u posjeti Uredu direktora Nacionalne obavještajne službe (27. juli 2021.)

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi veliki cyber napad na Sjedinjene Države mogao dovesti do stvarnog "oružanog rata", u komentarima u kojima su Rusija i Kina spominjani kao prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti.

"Mislim da je više nego vjerovatno da ćemo završiti, ako završimo u ratu - pravom ratu sa velikom silom - to će biti posljedica cyber kršenja veće posljedice. I to se eksponencijalno povećava, sposobnosti", rekao je Biden u govoru američkoj obavještajnoj zajednici 27. jula.

Biden je primijetio sve veći broj cyber napada na vladine agencije i privatnu industriju koje su američki dužnosnici povezali s Rusijom i Kinom.

Sigurnost cyber prostora se preselio na vrh dnevnog reda Bidenove administracije nakon niza napada tokom njegovih prvih šest mjeseci mandata, uključujući napade ucjenjivačkim softverom - ransomwareom.

Na samitu u Ženevi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u junu, Biden je rekao da su dvojica čelnika razgovarali o tome da 16 vrsta kritične infrastrukture bude zabranjeno za cyber napade, uključujući energetski i sektor vode.

Biden je stupio na dužnost kako bi se suočio s posljedicama hakiranja SolarWindsa koje je pogodilo američke vladine agencije i preduzeća, sofisticirani napad za koji su okrivljeni ruski vladini hakeri.

Sumnjive kriminalne grupe sa sjedištem u Rusiji također su povezane s napadima ransomwareom na najveći američki naftovod Colonial Pipeline i najvećeg svjetskog prerađivača mesa JBS. Neposredna žrtva napada bila je i kompanija Kaseya, koja osigurava softver za hiljade manjih firmi.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici su ranije ovog mjeseca okrivili Kinu za globalnu hakersku kampanju koja je uključivala veliki napad na Microsoftov softver i optužili Peking za saučesništvo s hakerima u ransomwareu i drugim cyber napadima.

Izvor: AP i Reuters
XS
SM
MD
LG