Dostupni linkovi

Biden čestitao građanima Crne Gore Dan državnosti


Predsjednici Crne Gore i SAD, Milo Đukanović i Joe Biden na marginama NATO samita u Madridu, jun 2022.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i građanima 13. jul, Dan državnosti.

Crna Gora obilježava taj datum u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. kada je počeo ustanak protiv fašizma.

"Naše zemlje su ujedinjene u ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj privrženosti demokratiji“, naveo je američki predsjednik u čestitki, čiji sadržaj su objavili iz kabineta predsjednika Đukanovića.

Kako se navodi, Bajden je ukazao da "brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost odbrane slobode i očuvanja demokratije i poretka zasnovanog na pravilima, što SAD sa ponosom čine zajedno sa Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO-u".

Bajden je pozdravio odluku Vlade Crne Gore o pridruživanju evropskim sankcijama protiv Rusije, zamrzavanju ruske imovine i pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći Ukrajini.

Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Kako navode iz kabineta predsjednika države, Bajden pozvao političke lidere Crne Gore da ubrzaju reforme neophodne za članstvo u EU.

"Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelj, partner i saveznik, u njenom napredovanju na evroatlantskom putu i zauzimanju mjesta kao potpuno integrisane članice evropske zajednice", poručio je Bajden.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović će povodom Dana državnosti u utorak uveče prirediti svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Proslave Dana državnosti biće održane u više crnogorskih gradova.

XS
SM
MD
LG