Dostupni linkovi

Biden će pokušati zatvoriti Guantanamo nakon revizije


Zatvor Guantanamo 
Zatvor Guantanamo 

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden pokušat će zatvoriti zatvor u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi nakon revizije, nastavljajući projekt započet pod Obaminom administracijom, saopćila je u petak Bijela kuća.

Sekretarka za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je "namjera" administracije Bidena zatvoriti Guantanamo, na što se obavezao predsjednik Barack Obama nedugo nakon što je preuzeo dužnost u januaru 2009. godine, prenosi AP.

Psaki nije dala nikakve vremenske odrednice rekavši novinarima da će formalna revizija zahtijevati učešće zvaničnika Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde i drugih agencija.

"Mnogo je igrača iz različitih agencija koji trebaju biti dio ove političke rasprave o narednim koracima", rekla je.

Pomoćnici uključeni u interne rasprave razmatraju mogućnost da Biden potpiše izvršnu uredbu u narednim sedmicama ili mjesecima, rekle su dvije osobe upoznate s tim za Reuters.

Međutim, malo je vjerovatno da će takva inicijativa uskoro zatvoriti Guantanamo, uglavnom zbog velikih političkih i pravnih prepreka s kojima se nova administracija suočava.

Obama se suočio sa snažnim otporom kada je pokušao zatvoriti vojni zatvor Guantanamo. Biden će možda imati više prostora sada kada je u zatvoru ostalo 40 zatvorenika, a Guantanamo privlači mnogo manje pažnje javnosti, navodi AP.

Sjedinjene Države otvorile su zatvor u januaru 2002. godine s namjerom da u njemu budu zatvorene osobe osumnjičene za veze s al-Qaidom i talibanima.

XS
SM
MD
LG