Dostupni linkovi

Biciklom od Kragujevca do Mostara: Maraton jakih emocija


Deseti tandem-bicilistički maraton Kragujevac - Mostar, u kome učestvuje deset biciklista, startovao je u sredu iz Kragujevca. Tradicionalni tandem-biciklistički maraton ustanovljen je 2004. godine, u čast obnavljanja pobratimstava između ova dva grada koje je bilo prekinuto zbog ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Uz mnogo emocija, potivne energije, poruka mira i prijateljstva, sa glavnog gradskog trga ispraćeni su učesnici desetog tandem biciklističkog maratona Kragujevac - Mostar, na put dug 470 kilometara.

Biciklisti će na putu do pobratimskog grada Mostara proći koroz Užice, Višegrad i Sarajevo.

Jedan od učesnika maratona, Goran Nikolić iz Paraolimpijskog kluba Junior, kaže za naš program da je maraton manifestacija prijateljstva između Kragujevca i Mostara, ali i izraz želje za širenjem saradnje među svim ljudima u regionu.

“Između Kragujevca i Mostara događa se najveća razmena ljudskih resursa na prostoru bivše Jugoslaviije jer tokom godine više od 1.000 mladih sportista ide u posetu jednom ili drugom gradu. To značajno doprinosi širenju prijateljstava i međusobnom razumevanju”, kaže Nikolić.

On dodaje da su reakcije građana Kragujevca i Mostara, ali i ostalih gradova kroz koje maraton prolazi, veoma pozitivne.

“Mostar i Kragujevac su posebna priča sa mnogo emocija i potitivne energije koju šalju jedni drugima. I gradovi kroz koje prolazimo su veoma posvećeni ovoj manifestaiji i snažno nas podržavaju. Stvaraju se jaka prijateljstva, koja nas motivišu da istrajemo u razvijanju pobratimskih odnosa između Kragujevca i Mostara”, kaže Nikolić, koji je jedan od idejnih tvoraca maratona.

Ivanka Bulić
Ivanka Bulić
Startu manifestacije, koja je zamišljena da doprinosi razvoju prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, prisustvovala je i prva sekretarka Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji Ivanka Bulić, koja za Radio Slobodna Evropa kaže da je maraton ispunio najplemenitija očekivanja Kragujevca i Mostara samim tim što se deseti put održava na radost građana oba grada.

“Ovakve manifestacije jako doprinose obnavljanju pokidanih veza među narodima bivše Jugoslavije. Kragujevac i Mostar su bili zbratimljeni prije rata, i ova saradnja na kulturnom i sportskom planu treba da se proširi i na ekonomski i politički sektor i sve druge oblike života. Maraton je već ispunio sva očekivanja samim tim da se deseti put održava na radost građana oba grada”, ističe Bulić.

Šantićeva Emina iz Kragujevca

Ispraćaju učesnika maratona, sa centralnog gradskog trga, pored velikog broja građana i najmlađih biciklista iz Dečjeg obdaništa Nada Naumović, prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika za sport Jovan Pavlović Bojadžić, koji je puštanjem deset golubova mira, dao znak za start maratona.

“Kragujevac, kao jedan od gradova vesnika mira, na ovaj način šalje poruku mira celom regionu. Ta poruka okuplja sve više pristalica razvoja saradnje među građanima Srbije i Bosne i Hercegovine. Reakcije su fenomenalne i građani sa velikim oduševljenjem dočekuju naše maratonce. Ne možete ni zamisliti kakvu popularnost ovaj maraton doživljava na bosanskoj strani. To je nešto neverovatno", kaže Bojadžić Pavlović.

Građani Kragujevca koji su prisustvovali startu biciklističkog maratona tu manifestaciju doživljavaju kao afirmaciju starih vrednosti zajedništva i mirnog suživota na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

“Veoma mi je drago da uopšte postoji inicijativa da se organizuju ovakve sportske smotre koje povezuju građane naše zemlje i zemalja u okruženju sa prostora bivše zajedničke države. Meni je posebno drago što je moj rodni grad Kragujevac pobratim sa Mostarom, jer sam ja dobila ime po pesmi Emina, mostarskog pesnika Alekse Šantića”, kaže Emina Vidosavljević.

I ostali Kragujevčani koji su prisustvovali ispraćaju biciklističkih maratonaca podržavaju ovakav način uspostavljanja saradnje u region.

“Ovo je idealan način da se obnove ratom pokidane veze među narodima sa ovog prostora. Očekujem još mnogo projekata kao što je ABA košarkaška liga. Treba ponovo i fudbal da igramo zajedno. Jednostavno da se, bez obzira na ono što nam se dešavalo, ponovo družimo i da se poštujemo.”

“Bitna je veza između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Ja sam rođena 1972. godine kada je ta država postojala i u njoj imam mnogo prijatelja iz školskih dana. Zbog svega toga mislim da su ovakvi poduhvati veoma, veoma značajni.”


Razdaljinu od 470 kilometara, biciklisti će preći u četiri etape, a maratoncima će biti priređeni svečani prijemi u Užicu i Sarajevu.

Biciklisti će u Mostar stići u subotu 27. jula, gde će prisustvovati tradicionalnim skokovima u Neretvu sa Starog mosta.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG