Dostupni linkovi

Startovao biciklistički tandem maraton Kragujevac - Mostar


Iz Kragujevca je, na put preko Užica, Višegrada i Sarajeva, krenula jedna posada i četvorica biciklista, od kojih su dvojica iz Paraolimpijskog kluba Junior.
Iz Kragujevca je u sredu startovao tradicionalni tandem - biciklistički maraton do Mostara, ustanovljen 2004. godine, u čast obnavljanja Starog mosta na Neretvi i obnavljanja pobratimstva između ova dva grada.

Iz Kragujevca je, na put preko Užica, Višegrada i Sarajeva, krenula jedna posada i četvorica biciklista, od kojih su dvojica iz Paraolimpijskog kluba Junior.

Ispraćaju biciklista tandem maratona, pored brojnih građana i predstavnika Grada Kragujevca, prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Boriša Arnaut.

Kragujevac i Mostar obnovili su pobratimske veze 2004. godine i od tada zajednički rade na obnavljanju sportskih, kulturnih i privrednih veza, pokidanih tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Jedan od učesnika maratona, Goran Nikolić, iz kragujevačkog Paraolimpijskog kluba Junior, kaže da maraton jača prijateljstvo između ova dva grada, ali i doprinosi razvoju prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.
Boriša Arnaut prisustvovao je ispraćaju biciklista u Kragujevcu
Boriša Arnaut prisustvovao je ispraćaju biciklista u Kragujevcu

„I da nije tako, da ne osećamo tako, ne bismo ovo ni radili. Puno toga smo lepog čuli u Mostaru o nama, u smislu da ih Kragujevac nije zaboravio. Oni još uvek vidaju rane minulog rata tako da osećamo potrebu da u ovome izgaramo“, kaže Nikolić.

U projekat koji realizuje Paraolimpijski klub Junior uključeni su biciklisti kragujevačkog Radničkog, a u maratonu i ove godine, po sedmi put zaredom, učestvuje biciklista Miloš Lukić iz Kluba za planinski biciklizam iz Kruševca.

„Pobratimstvo između Kragujevca i Mostara, doček u gradovima i mestima kroz koje prolazimo i način na koji nas dočekuju ljudi u Višegradu, Sarajevu i Mostaru su impresivni. Uopšte se ne vidi neka netrpeljivost ili neka mržnja prema srpskom narodu, čak šta više svuda nas dobrodušno i širokogrudo prihvataju“, kaže Lukić.

Pored velikog broja Kragujevčana i predstavnika grada Kragujevca, maratonce je na put dug 470 kilometara ispratio i Boriša Arnaut, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji.

On za Radio Slobodna Evropa kaže da je ova manifestacija podjednako značajna i dobro prihvaćena u obe države, jer širi pozitivnu energiju među ljudima.

„Mislim da dolazi do relaksacije odnosa, neću reći među narodima već među ljudima. Dobijamo ono što smo i pre imali: druženje, upoznavanje i razumevanje. Nemamo različitosti koliko imamo zajedničkog, da od ranije imamo prijateljstva, kumstva brakove. Sve ono što nas je ranije povezivalo treba da vratimo“, kaže Arnaut.

Razdaljinu od 470 kilometara, biciklisti će preći u četiri etape, a maratonci bi, za pet dana, trebalo da stignu u Mostar gde će prisustvovati skokovima u Neretvu sa Starog mosta, manifestaciji koja se po 476. put održava u tom gradu.

Sa Starog mosta skakaće i četvorica članova Kluba ekstremnih sportova iz Kragujevca.
XS
SM
MD
LG