Dostupni linkovi

Biblioteke Grada Sarajeva: Besplatnom članarinom do knjiga


Red ispred jedne od sarajevskih biblioteka na dan besplatnog učlanjenja, 7.maj 2014.
Biblioteke Grada Sarajeva otvorile su vrata za sve ljubitelje knjige, koji u srijedu i četvrtak mogu besplatno postati članovi i koristiti usluge nekoliko biblioteka u Kantonu Sarajevo. Tokom dva dana biće upriličena i kulturna dešavanja, uglavnom za najmlađe.

Kako bi javnosti približili ono što rade Bibiloteke Grada Sarajevo, prije dvije godine organizovali su Dane otvorenih vrata i tada su zabilježili odlične rezultate.

„Ovo je praksa biblioteka i knjižnica u regionu, koje na ovaj način žele promovirati svoje usluge. Godine 2012. mi smo prvi put u BiH to oragnizirali. Dva dana je bila besplatna godišnja članarina i 8.575 korisnika se upisalo. Stvarno je bilo interesantno vidjeti da ljudi čekaju u redu ispred biblioteka da se upišu. I onda smo pravili analize nakon tih dana Otvorenih vrata da li se ti korisnici zaista vraćaju u bibilioteku, da li traže usluge biblioteke i uzimaju publikacije i posjećuju neke događaje koje mi oragnizujemo. Da - ne svih 8.500, ali se više od 50 posto ponovo vratilo", kaže voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga Amela Đelilović Malešević.

Neobičan prizor i u srijedu je bio pred jednom od biblioteka u samom centru Sarajeva. Brojni su oni koji su čekali u redu kako bi dobili besplatnu članarinu. Većina građana koji su u srijedu dobili besplatnu godišnju članarinu su i prije dvije godine iskoristili tu mogućnost.

Iako većina koristi stručnu literaturu zbog posla ili studija, u bibliotekama mogu pročitati i dnevne novine ili posuditi nove naslove.

"Nažalost, mladi ne koriste usluge biblioteke koliko bi trebali, jer uglavnom koriste učenici i studenti za one stvari koje baš moraju, znači lektire ili kada rade neke seminarske radove. Uglavnom, to su neki naši standardni i stalni članovi, ali uvijek ima i novih, ali žalosno je što mnogi, čak i kada plate članirinu, ne iskoriste je. Pojave se dva, tri puta u toku godine i to je to", navodi bibliotekarka Amra Čengić.

Usluge biblioteka uglavnom koriste penzioneri i domaćice, a uposlenici biblioteka tvrde da je najvažnije najmlađe naučiti da koriste usluge biblioteka. Oko dvije hiljade članova ima Centralna biblioteka Grada Sarajava, a godišnja članarina je 7,5 eura.

„Možete koristiti usluge u svim našim odjeljenjima, dizati svaki put po dvije, tri knjige ako je u pitanju stručni rad. Imamo, znači, literturu i za odrasle, za studente, stručnu literturu, dječije knjige i slikovnice, čak i periodiku, dnevnu štampu, tako da se zaista može iskoristiti", kaže bibliotekarka Amra Čengić.

Budžet za ovu i druge institucije kulture je smanjen, no Biblioteke Sarajevo redovno obogaćuju knjiški fond.

„Što se tiče finansijskih sredstava, znate da je situacija u Kantonu takva kakva je i nama je proteklih godina smanjen budžet, ali to uopšte ne utiče na našu redovnu kupovinu. Biblioteka Sarajevo kontinuirano nabavlja nove naslove na sajmovima, tako da mi nudimo našim korisnicima i pokušavamo da kupujemo aktuelnu izdavačku produkciju", pojašnjava voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga Amela Đelilović Malešević:
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG