Dostupni linkovi

Biblijske razmjere korupcije u BiH


Foto: Midhat Poturović
Svake sekunde, prema procjenama NVO, u BiH korupcija pojede 47 KM. Zakoni postoje, ali ih se ne primjenjuje, a i kad bi se primijenili, kazne su simbolične. Ipak, Bosna i Hercegovina i njeni građani će, ako žele u evropsku porodicu, morati iskorijeniti ovu naviku. Za primjer mogu uzeti Veliku Britaniju koja je u jeku ekonomske krize usvojila jedan od najrigoroznijih zakona na svijetu.

Još prije dvije godine, zbog ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima prema zemljama Evropske unije, bh. vlasti su osnovale Agenciju za prevenciju korupcije. Od tada pa do danas, u borbi protiv korupcije, nije se pomjerilo sa mrtve tačke, kaže Sead Lisak, direktor Agencije.

„Ja ću biti presretan kada se umjesto ove deklarativne podrške zaista da jedna praktična podrška borbi protiv korupcije. Ja sam već napomenuo u svom izlaganju da Bosna i Hercegovina izuzetno visoko kotira na ljestvici zemalja koje su ogrezle u korupciji. Zaista je krajnje vrijeme da borbu protiv korupcije stavimo u prioritet svih naših aktivnosti“, ističe on.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zakon za borbu protiv korupcije, već niz zakona,koji su teško provodivi u praksi, kaže Lisak.

„U Bosni i Hercegovini postoji više krivičnih zakona i zakona o krivičnom postupku, imamo državni zakon o krivičnom postupku, imamo entitetske zakone i zakon Brčko Distrikta. Svi ovi zakoni u proteklo vrijeme određenim reformama u oblasti pravosuđa su usklađeni sa međunarodnim standardima, jedino što u Krivičnom zakonu RS-a nije predviđeno ovo krivično djelo da se procesuira – davanje mita stranim zvaničnicima“, navodi Lisak.

Motivirajući zakoni

Kazne za davanje i primanje mita su preblage, čak i stimulativne, kaže Eldin Karić, programski direktor antikorupcijske mreže Account.

„Postoje određeni zakoni koji definišu sankcionisanje i oni su jako blagi, da kažem i motivirajući. Uopće ne postoji strategija prevencije i borbe protiv korupcije na osnovu koje bi se mogla povezivati određena zakonska rješenja, te kako se ne bi mogle nalaziti rupe u zakonu koje koriste svi oni koji su na neki način uključeni u taj sistem korupcije. Najgore od svega je to što trenutno postoji nekoliko zakona koji su u nekoj pripremnoj fazi, a koji samo mogu još više da prodube postojeću korupciju, a što bi moglo da izazove da korupcija u Bosni i Hercegovini postane legalna. Time bismo došli u situaciju da onda više nemamo protiv čega da se borimo“, kaže Karić.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, mito u Velikoj Britaniji rigorozno se kažnjava. Novim zakonom, koji je jedan od nastrožijih na svijetu, za mito se ide na višegodišnje izdržavanje zatvorske kazne ili se izdvaja velika novčana suma.

“Prosječna istraga traje oko dvije i pol godine, a njegova implementacija košta čak 1,5 milion funti. To je nov zakon, pa ćemo vidjeti kakavi su efekti. Što se tiče sankcija za pojedinca koji je počinio davanje ili primanje mita, kazna može biti i do deset godina zatvora. A ukoliko preduzeće nije spriječilo korupciju, kazna je individualna, stoga i ne postoji mogućnost da se ona ublaži”, pojašnjava Patrick CalIinan iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić.

Razvijene zemlje preventivno djeluju u borbi protiv korupcije. U Bosni i Hercegovini već odavno zvoni na uzbunu da se sistemski krene u borbu protiv korupcije, pogotovo ako Bosna i Hercegovina želi biti članica Evropske unije, smatra direktor projekta Account Eldin Karić.

„Korupcija u Bosni i Hercegovini dostigla je biblijske razmjere. Ja zaista smatram da je katastrofa s korupcijom na takvom nivou da mi više nemamo sekunde vremena da se bavimo bilo kakvom drugom pričom u situaciji kada imamo tek deklarativno agenciju za prevenciju korupcije, koja ima samo tri zaposlena, nakon dvije godine postojanja – to najbolje govori kakav je odnos političkih partija prema ovom problemu“, kaže on.
XS
SM
MD
LG