Dostupni linkovi

Bela Crkva: Vlast promenjena, štrajk glađu završen


Bela Crkva
Bela Crkva

Opštinska vlast u Beloj Crkvi izabrana je u skladu sa zakonom, saopštilo je Ministarstvo za lokalnu samoupravu. Ova odluka je otklonila pravne prepreke da nova vlast predvođena Srpskom naprednom strankom započne rad u toj opštini. Do promene vlasti u toj vojvođanskoj opštini došlo je nakon niza incidenata: od koškanja do štrajka glađu.

Biber sprej, koškanje, štrajk glađu – ovako je izgledala smena vlasti u opštini Bela Crkva. U ovoj vojvođanskoj opštini, koja ima približno 9.000 stanovnika, političke promene nisu prošle bez incidenata.

Naime, Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine, nakon vanredne skupštinske sednice na kojoj je njihova koalicija smenjena, odbile su da priznaju novu vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom, tvrdeći da je smena bila nelegalna.

U raspravi koja se razvila u zgradi opštine došlo je do incidenta između odbornika i obezbeđenja koje nije dozvolilo ulazak lokalnih političara u objekat. Tom prilikom je korišćen i biber sprej. Nakon toga troje odbornika i jedan član Opštinskog veća u Beloj Crkvi stupili su u štrajk glađu i tražili su da resorno ministarstvo reaguje.

Ministarka lokalne samouprave, Kori Udovički, obavestila je štrajkače da je to ministarstvo utvrdilo da je smena vlasti bila regularna.

Sandra Ristić, odbornica Lige koja je bila u štrajku, kaže za RSE da će oni nastaviti borbu i postavlja nekoliko pitanja.

"Ništa nje sporno kada neko ima većinu, mi smo se borli protiv nasilja i protiv načina kako je do te promene došlo. Kori Udovički prvo izlazi sa konstatacijom da je bilo neregularnosti, zatim stiže odgovor od nje da jeste bilo neregularnosti ali sve je u skladu sa zakonom. Da li mi želimo tavku vlast koja će iznajmljivati famozne batinaše koji zabranjuju ulaz u zgradu? Da li će to tako biti na izbornim mestima? Šta će nama onda izbori?", pita se Ristić.

Iz Srpske napredne stranke su poručili da, kako kažu, Demokratsku stranku boli istina i očigledno je da ne mogu da prihvate realnost - da su izgubili poverenje građana.

Politikolog Duško Radosavljević kaže da su ovavka dešavanja na lokalu samo nastavak prakse koja je ustanovljena još pre nekoliko godina.

"Očigledno je da je ljudima na lokalu bitno da se pozicioniraju pre izbora i onda se dešavaju ovakvi događaji koji su po prilično udaljeni od demokratskog procesa. Ovo naravno nije izolovan slučaj već reč o modelu koji duže postoji u ovoj državi", naglašava on.

Dusko Radosavljević kaže da ne vidi volju da se proces demokratizacije na lokalu bude unapređena.

"Očigledno je ovde nema želje da se uspostavi obrazac političke kulture gde će se protivnici uvažavati, gde će opozicija biti prava opozicija. Cilj je osvojiti politički plen i onda u toj situaciji nema pardona prema opomentima", zaključuje Radosavljević.

XS
SM
MD
LG