Dostupni linkovi

Bieber: Stracheov pad dobar znak za Balkan


Bivši vicekancelar Austrije i lider krajnje desne Slobodarske partije Heinz-Christian Strache (L) sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu 12. februara 2018.
Bivši vicekancelar Austrije i lider krajnje desne Slobodarske partije Heinz-Christian Strache (L) sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu 12. februara 2018.

Ostavka na mjesto austrijskog vicekancelara i krah političke karijere Heinz-Christian Strachea, lidera krajnje desne Slobodarske partije, njegove političke prijatelje i saveznike na Zapadnom Balkanu, kao što su predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata ili pojedini vladajući i opozicioni političari i partije u Srbiji, ostavlja bez alternative među evropskim populistima i krajnjim desničarima, smatra Florian Bieber, stručnjak za Balkan sa Univerzitetu u Grazu.

Evropski izbori

Mislim da je kriza vlade u Austriji prilično dobar znak za Balkan.

Prvo se smanjuje uticaj ekstremnih nacionalističkih snaga u jugoistočnoj Evropi na austrijsku vladu, pogotovo na ono krilo koje ima te bliske odnose sa Dodikom i drugim nacionalističkim političarima regiona, a to je također i udar na cijelu ekstremnu desnicu u Evropi zato što je ipak to poruka koja će vidjeti u Njemačkoj, u Italiji da ta desnica nije čista, nije nekorumpirana kako su se oni predstavljali.

Naravno, to nije nikakvo veliko iznenađenje, ali ipak ćemo sad vidjeti na evropskim izborima u kojoj mjeri će to uticati na njihov rezultat.

Prosrpske izjave

Ipak je to poruka da taj pokušaj, eksperiment, da se oni uključe u vladu bio neuspješan na kraju i to je možda i neka poruka da stranke političkog centra, ne smiju da gledaju na desnicu samo kao na potencijalne partnere zato što se ne može se računati na njih.

To je možda ohrabrujuće također za region, jer na kraju krajeve i ako su dali neke prosrpske izjave, na kraju krajeva oni ne žele proširenje, i to su samo floskule jer nemaju neko duboko uvjerenje u ideju proširenja, evropske integracije i reforme.

U tom smislu je to dobra vest za Balkan.

Signali

Njegov uticaj je bio jako ograničen zato što Karin Kneissel, ministarka vanjskih poslova, nije članica stranke ali je bila kandidat Slobodarske stranke.

Ona je morala voditi neku politiku prema Balkanu koja je više ta klasična austrijska politika – znači proširenje, nikakva podrška za raspad BiH i protiv Kosova, ali ipak ti dvostruki signali koje smo dobijali iz Austrije posljednih skoro dvije godine su bili jako štetni za region zato što je Austrija uvijek bila jedan od glavnih podržavalaca proširenja i Strache i njegova politika su malo spriječili da se taj stav nastavi.

Nije da on nije baš imao uticaja, on je slao te signale koji su bili ohrabrujući za Dodika i za druge političare kao što je on u regionu.

Legitimnost

Sve sada puno zavisi od istraživanje koje treba da izvrši neko tužilaštvo u Austriji da se istraži baš pozadine cijele priče.

Ono što smo saznali iz ovog skandala je dovoljno da znamo da je bio spreman za nemoralne poslove, da se bavi korupcijom i da želi da kontroliše medije kao Orban, ali još ne znamo da koje mjere je Rusija kao država uticala na politiku Slobodarske stranke, do koje mjere je ta stranka dobila ilegalna sredstva iz privatnih donacija kroz neke nejasne strukture.

Sve to ćemo tek vidjeti ako pravosuđe radi svoj posao u Austriji, postoji dosta prilika da se otkrije još puno više od onoga što smo vidjeli u tom klipu, u tom video snimku, i to će biti onda teško predvidjeti, ali očekujem da će biti velika šteta za tu stranku i za njihovu legitimnost.

Koalicija

Do koje mjere ćemo dobiti dalje detalje pozadine te veze između Rusije i Slobodarske stranke, to je jako teško procijeniti.

Očigledno je da ako slušamo šta su rekli na tom snimku da su spremni na saradnju s kim ko god se nudi, to nije dokaz ali je pokazatelj do koje mjere su bili bez principa i šanse su velike da će se nešto naći uz put.

Mislim da je za evropske konzervativne stranke Evrope ovo ipak neki šok, zato što su vidjeli da je jako teško napraviti normalnu koaliciju sa takvom strankom.

Umjerene stranke

(Austrijski premijer i lider Narodnjačke stranke Sebastian) Kurz na kraju će dobiti glasove od onih koji su bili razočarani sa Slobodarskom strankom, ali ipoak gubi jednog mogućeg koalicionog partnera.

Teško da mogu ponoviti koaliciju sa takvim ishodom koji smo vidjeli u posljednjih par dana.

Naravno da ima drugih opcija, ima Liberalna stranka i Socijaldemokratska stranka, i to možda ima ograničenja, ali to će biti neka poruka da ipak mora da jačaju više umjerene stranke, nego te ekstreme stranke.

Autoritarni lideri

Dodik i slični političari nemaju puno alternativa.

Naravno, oni će pokušavati da gaje takve odnose sa drugima koji su pro-ruski nacionalistički orijentisani političari u regionu, ali u tim drugim (evropskim) političkim blokovima je to jako teško.

Ja vidim također da u konzervativnim strankama raste pritisak i da se moraju baviti tim autoritarnim političkim liderima kao što je Orban i slični.

Znači u tom smislu ne vidim baš punu perspektivu i nadu za one kao što je Dodik što se tiče političkih saveznika u Evropu.

XS
SM
MD
LG