Dostupni linkovi

BIA: Mladić, Hadžić, Kosovo


Haški begunci su prioritet -- Saša Vukadinović, direktor BIA
Haški begunci su prioritet -- Saša Vukadinović, direktor BIA
Prioritet Bezbednosno informativne agencije u Srbiji u narednom periodu jeste lociranje dvojice haških optuženika, pre svega Ratka Mladića, kaže direktor BIA Saša Vukadinović. Stanje bezbednosti u Srbiji je stabilno ali proglašenje nezavinosti Kosova ostaje najozbiljniji destabilizujuci faktor, zaključak je BIA.

Iako suočena sa nekoliko bezbednosnih izazova prioritet Bezbodnosno informativne agencije biće haški begunci, rekao je direktor BIA Saša Vukadinović na Odboru za bezbednost Skupštine Srbije:

“U narednom periodu apsolutni prioritet u radu BIA jeste lociranje preostala dva haška optuženika, pre svega generala Ratka Mladića”,kaže Vukadinović.

Proglašavanje nezavisnosti Kosova je još u ranijim izveštajima bezbednosnih službi u Srbiji označeno kao najozbiljniji destabilizujući faktor. U 2009. je, kaže direktor BIA, uočen trend i namera albanskih vlasti u Prištini da pokušaju na drugačiji način da kompletnu teritoriju Kosova i Metohije stave pod svoju kontrolu. To se svodilo na pokušaj nasilnog naseljavanja albanskog življa na području severne Kosovske Mitrovice, pre svega Brđana, što je područje, kaže Vukadinović, koje ima ozbiljan kapcitet da destabilizuje krhku situaciju na Kosovu:

“Sve ono što će se dešavati u 2010. godini umnogome zavisi i od stava Međunarodnog suda pravde u Hagu. Očekivati je ukoliko bude negativan stav suda po albansku stranu da dođe do radikalnijih nastupa prema srpskim zajednicama, posebno onima koji žive u enklavama.”

Novinari su bili jedini koji su imali pitanja za direktora BIA o potrazi sa haškim beguncima:
Sve ono što će se dešavati u 2010. godini umnogome zavisi i od stava Međunarodnog suda pravde u Hagu.


“Ne bih želeo da dajem bilo kakve rokove budući da se radi o konkretnoj aktivnosti potrage i to nije realno oročiti. Ono što bi svako od nas želeo je da te aktivnosti završimo što pre i da okončamo saradnju sa Haškim tribunalom.”

Na pitanje da li to što do sada nema konkretnih rezultata u smislu hapšenja shvata kao i svoj neuspeh Vukadinović je rekao naravno.

“To nema potrebe čak ni komentarisati. Zadatak je locirati i lištiti slobode, ako to ne uradite znači da ste neuspešni.”

Jedino poslaničko pitanje koje se ticalo toga da li BIA poštuje zakone bilo je od Meha Omerovića, iz Sandžačke demokratske partije:

“Ministarka pravosuđa Snežana Malović rekla je da su pri odlučivanju o kandidatima za pravosudne funkcije korišćeni podaci koji su dobijeni od policije i BIA. Gospodine direktore, ja vas pitam da li je to tačno, i ako je to tačno na osnovu kog zakona.”

DRŽAVNA TAJNA

BIA je, tvrdi direktor Vukadinović, postupala po zakonu:

“Po podzakonskom aktu koji je donela Vlada o obavljanju bezbednosnih poslova koje vrše BIA, MUP, VBA, i vojna policija, mi imamo obavezu da sarađujemo sa drugim državnim organima, i da kao jedini u državi imamo pravo i obavezu da kontraobaveštajno štitimo kako Republiku Srbiju, tako i državne organe, i naravno lica koja su od posebnog značaja.”

Na Odboru za bezbednost bilo je najviše poslanika iz Srpske radikalne stranke koji su i ovu sednicu iskoristili za obračun sa doskorašnjim stranačkim kolegama Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem insistirajući na pitanjima o navodnoj povezanosti Nikolića i Vučića sa Stankom Subotićem Canetom, biznismenom osumnjičenom za šverc cigareta.

Odbor za bezbednost usvojio je i izveštaj o radu BIA u periodu od marta do oktobra 2009. i izveštaj o stanju bezbednosti, i pored primedbi predsednika odbora, radikala Dragana Todorovića kome nije jasno zašto izveštaj sadrži oznaku državna tajna:

Poslanici koji su čitali ovaj izveštaj imali su priliku da vide da su mnogi novinski članci bili mnogo ubojitiji i precizniji sa navodima.”

Odbor za bezbednost zatrazio je od BIA informaciju o saznanjima u vezi sa navodima biznismena Ratka Kneževića i od tužilaštva izveštaj dokle se stiglo u istrazi protiv Stanka Subotića.
XS
SM
MD
LG