Dostupni linkovi

BHRT odustao od Eurosonga 2013, RTRS želi preuzeti projekt


Dino Merlin na Eurosongu 2011. u Njemačkoj predstavljao je BiH sa pjesmom ''Love in Rewind', maj 2011.
Dino Merlin na Eurosongu 2011. u Njemačkoj predstavljao je BiH sa pjesmom ''Love in Rewind', maj 2011.
Bosna i Hercegovina neće nastupiti na 58. natjecanju za pjesme Eurovizije, koje će se održati iduće godine u švedskom gradu Malmo. BHRT je u petak objavio tu odluku, navodeći da je ona donesena zbog teške ekonomske situacije i nemogućnosti da financijski isprati ovo natjecanje. U petak se oglasila u Uprava RTRS-a sa ponudom da ova kuća preuzme projekat Eurosong ističući da imaju novac, pjesmu i prestavnika.

Vijest da Bosna i Hercegovina 2013. godine neće sudjelovati na jednom od najgledanijih i najpopularnijih muzičkih natjecanja u Europi razočarala je sveopću javnosti u BiH, kao i fanove ovog natjecanja.

U posljednjih deset godina BiH je imala relativno dobar uspjeh na ovom natjecanju i jedina je od rijetkih zemalja koja je uvijek bila u finalu otkako je uveden sistem polufinalnih natjecanja. Odluku je je donio Poslovni odbor BHRT-u, zbog nedostatka novca, kaže Sabina Bačvić Zečević, glasnogovornica BHRT-a:

„Istraživale su se mogućnosti za osiguranje budžeta i finansijske konstrukcije, i jednako tako zaista sveukupni društveni ambijent i u regionu koji očigledno je još uvijek pod utjecajem snažne ekonomske krize i recesije. Upravo su svi pokazatelji koji su dobiveni nažalost išli u prilog odluci da se odustane od aktivnog sudjelovanja.“

Nakon što je objavljena ova vijest, oglasila se i Uprava Radio-televizije RS sa ponudom da želi preuzeti cijeli projekt, ističući da su za to spremni i organizacijski i po kvalitetu.

Maja Tatić, urednica Muzičke produkcije RTRS i bivša predstavnica BiH na Eurosongu, kaže da ova kuća kao dio javnog srevisa BiH, ima pravo za to. Na Eurosong bi poslali grupu Alexandria sa pjesmom „Horizonti“, dodaje Tatić:

„Ovo što RTRS staje iza ovog projekta je logično jer Alexadria je, na kraju-krajeva, i proizvod naše muzičke produkcije, i njihov album je izašao u našoj produkciji. Imamo stvarno sjajnu pjesmu. Sa takvom idejom mi smo, a iTibor Tišma koji je napisao pjesmu, otišli kod Jadranke Stojaković, koja je isto bila oduševljena i misli da je to jako dobra pjesma. Mi od tada intenzivno radimo mjesec i po dana na pjesmi. Mi nastavljamo dalje pošto RTRS zaista pokušava da nađe način. Ako po nekom pravilu kao javni servis možemo da to preuzmemo, direktor je i sam rekao da smo spremni. Ja bih voljela da se nađe neki način.“

S druge strane, Bačvić Zečević dodaje je odluka BHRT-a konačna, te da po pravilima Europske radiodifuzne unije ova kuća jedino ima pravo na projekat Euronsog:

„RTV BiH jedina je punopravna članica. I s jedne strane ima obaveze, a s druge strane ekskluzivna prava pripreme organizacije i realizacije svih projekata iz domena EBU-a“, navodi Zečević.

Dejan Kukrić, dugogodišnji šef bh. Eurosnog tima, kaže da je tužan zbog ove odluke jer je BiH na ovom natjecanju stekla ugled svojim rezultatima:

„Ja mislim da je Bosni i Hercegovini Evrovizija potrebna jer se u okviru tog programa za ime BiH čulo u pozitivnom smislu. Ako se u ovim vremenima za BiH čuje i razmišlja u pozitivnom smislu, ja mislim da je to vrijedno pažnje.“

Kukrić također kaže da RTRS kao dio javnog servisa ima pravo da preuzme ovaj projekat i da je njihova ponuda fer i poštena:

„Morate da znate da je RTRS dio javnog RTV sistema BiH. BHRT je nosilac licence ili članica EBU-a iz BiH. Međutim, dva druga entiteska emitera su preko BHRT-a također na neki način članice EBU-a. Javni servisi u BiH pretpostavljam da se mogu dogovoriti na način da jedne godine entitetski emiter bude izvršni producent tog projekta. Naravno da bi se međunarodnom polju vodilo sve pod markicom BHRT, ali ne vidim razloga da bi to mogao da bude problem zaista. I mislim da je njihova ponuda fer.“

Oglasila se i grupa Zoster, čiji su članovi istakli da žele sami snositi troškove produkcije pjesme i puta u Švedsku na Eurosong.

„Mi imamo pjesmu. Mi ćemo sami isfinansirati naš boravak gore – eto možda za novac nije problem. Međutim, sad smo saznali da se plaća i kotizacija, što smatram isto da možda nije problem - da sigurno ljudi možda i reagirali na to, tako da bi se uspio skupiti novac i za kotizaciju. Naravno, ne mislim da je to uopće samo po sebi presudno i da će bitno promijeniti život u BiH. Ali mi bismo nastupili pod sloganom NIJE SRAMOTA BITI SIROMAŠAN!“, kaže Mario Knezović, frontmen grupe Zoster.

Kritikama javnosti zbog odluke BHRT-a pridružila se i FACE televizija, koja je ponudila organizaciju spektakla u Zetri, gdje bi se održalo nacionalno finale sa više izvođača.
XS
SM
MD
LG