Dostupni linkovi

Bh. firme se nadaju što bržem povratku u Libiju


Kamioni Hidrogradnje u Libiji - fotografija iz arhive
Kamioni Hidrogradnje u Libiji - fotografija iz arhive
BiH je priznala Nacionalno prelazno vijeće, novu libijsku vladu predvođenu pobunjenicima, koji još pokušavaju preuzeti kontrolu nad cijelom Libijom. Odluka je donesena prošle sedmice na hitnoj sjednici Predsjedništva BiH, ali tek onda kada su oni koji vode borbe protiv 42-godišnje vladavine pukovnika Muamera Gadafija ušli u Tripoli, prijestonicu ove naftom bogate sjevernoafričke države.

Nije li BiH zakasnila kada se zna da bh. kompanije imaju nenaplaćenih potraživanja oko milijardu KM, milionske, ugovorene poslove koje još nisu realizirali, te da su Francuzi, Britanci i Italijani već poslali svoje kompanije u Libiju - pitaju se bh. privrednici i poručuju da što prije treba poslati delegaciju BiH kako bi se poslovanje, koje ima 40-ogodišnju tradiciju, nastavilo.

BiH je zbog situacije u Libiji izgubila jedno od najznačajnijih tržišta. Preduzeća poput Energoinvesta, Hidrogradnje, kompanije Širbegović, Bosnalijeka, ali i mnogih drugih potražuju oko milijardu konvertibilnih maraka (500 miliona eura). Kompanije su takođe imale dogovorene i milionske poslove.

Predsjedništvo BiH prošle sedmice priznalo je Nacionalno prelazno vijeće Libije, no postavlja se pitanje nije li ovo priznanje zakašnjelo s obzirom na značaj ovog tržišta za desetine hiljada ljudi u BiH koji su živjeli od novca zarađenog na libijskom tržištu.

„Bilo bi bolje da smo makar nedjelju dana ranije to uradili, da smo pratili šta drugi rade, koji su mnogo politički jači od nas. Ako se EU i niz vrlo utjecajnih zemalja priznale taj režim, morali smo ga i mi odmah priznati najmanje zajedno sa njima. A što se tiče našeg nastupa tamo, on bi sad morao da ide organizirano. A kompanije će, nažalost, morati u jednom relativno dužem periodu da troše, da ulažu u te buduće poslove, jer poslovi neće doći odmah,“ kazao je profesor Hasan Muratović.

U Vanjskotrgovinskoj komori kažu da prvo treba sanirati posljedice, ali je isto tako važno da se bh. delegacija uputi u Libiju još ovih dana.

„Neophodno bi bilo da se predstavnici i preduzeća, skupa sa predstavnicima vlasti iz BiH, što prije pojave na tom tržištu, jer se već prave odgovarajuće kalkulacije, raspodjela interesnih sfera među državama i posebno velikim kompanijama iz Amerike i Evrope“, ocjenjuje ekonomski stručnjak Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

Veće šanse uz regionalno povezivanje

Kao i u drugim dijelovima svijeta, nakon okončanja sukoba pojavljuju se veliki multinacionalni igrači koji raspoređuju poslove. Tako je bilo u Kuvajtu, tako je bilo u Iraku, a naši sagovornici smatraju da će se isti scenarij ponoviti i i u Libiji.
Energoinvest - ilustracija

U Energoinvestu, koji ima višedecenijsku tradiciju poslovanja u Libiji, nadaju se nastavku poslovanja u Libiji, ali su svjesni i promjena koje zahtijevaju novi pristup poslovanju. Pomoćnik direktora Energoinvesta Ibrahim Bosto napominje da su SAD, ali i najjače zemlje EU, već poslale svoje kompanije u Libiju.

„Kompanije koje dolaze iz zemalja koje su aktivno učestvovale i podržavale pobunjenike i prelaznu, tranzicijsku vladu sigurno da će favorizirati i dodjelu tih poslova i ugovaranje samim tim što je pretpostavka da će kontrolisati i budžete i finansijske tokove u toj zemlji, što znači da se mi u nekoj otvorenoj tržišnoj utakmici ne možemo baš nadati nekim značajnijim poslovima, ali u svakom slučaju, tražeći partnerstvo sa jakim kompanijama koje dolaze iz zemalja, mislim na Veliku Britaniju, SAD, Francusku i Italiju, da bismo tu mogli tražiti svoju šansu. Biće nam vrlo teško“, kazao je Bosto.

Postavlja se pitanje kako će se naše kompanije snaći u takvom okruženju, kaže Adnan Ibišević, direktor Bosna S oil company, od čega zavisi i dalji angažman bh. privrednika u toj zemlji.

„Mi još uvijek radimo u Libiji, poslujemo u istočnom dijelu zemlje, a naša očekivanja su da će biti posla i u budućnosti. Uz dovoljno truda i promjena sistema rada - da se prilagodimo njihovim sistemima rada, mi i dalje imamo priliku i šansu. Velika prednost bh. kompanija je što poznaju zemlju, dovoljno su prisutni u toj zemlji - i tu priliku ne bismo trebali da propustimo“, kaže Ibišević.

Profesor Muratović dodaje da je moguće rješenje za borbu sa konkurencijom na libijskom tržištu i stvaranje multinacionalnih kompanija u regionu.

„Mi treba da idemo zajedno sa Hrvatskom, zajedno sa Srbijom. Sami ćemo vrlo teško u ovakvoj situaciji, ali regionalno mislim da bismo imali velike šanse kad bismo se povezali“, smatra on.

Libija je jako važna za BiH i stoga je bitno da političko vodstvo ove zemlje pokaže inicijativu i koridor prema ovoj zemlji koji je zakrčen ratnim događanjima ponovo otvori, a bh. kompanije moraće pronaći nove načine organizovanja za nastup na ovom tržištu kako bi posao koji su njegovali već decenijama očuvali.
XS
SM
MD
LG