Dostupni linkovi

Odbrana ZAVNOBiH-a potrebna i danas


Obilježavanje Dana državnosti BiH, Sarajevo, 25. novembar 2010
Obilježavanje Dana državnosti BiH, Sarajevo, 25. novembar 2010
U Sarajevu je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH u četvrtak organizovao svečanu akademiju povodom Dana državnosti i 67 godina od ZAVNOBiH-a.

Svake godine isto pitanje, požalio se nakon svečane akedemije povodom Dana državnosti Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. A staro, isto pitanje je bilo: zašto se ovaj praznik ne proslavalja u Republici Srpskoj?

Bakir Izetbegović i Željko Komšić na akademiji povodom Dana državnosti BiH, 25. novembar 2010, Sarajevo
„Ni meni nije jasno zašto jedan ovakav datum, sa takvim sadržajem odbijaju ljudi koji su većinom bili članovi Komunističke partije. Šta imaju protiv onoga šta znači ZAVNOBiH - od toga da je potvrdio državnost zemlje u kojoj su rođeni, zatim da stoji jednim civilizacijskim vrijednostima, od antifašizma nadalje, ravnopravnosti naroda? I ja bih volio čuti pravi odgovor. Ipak sam optimista, jer ispitivanje javnosti pokazuje kako se stanje duha vraća u jednu normalu, kako se ipak jedan normalan, patriotski osjećaj postupno pojavljuje u BiH“, kazao je Izetbegović.

Drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da se Dan državnosti ne proslavlja ni u cijeloj Federaciji BiH.

„Ja mislim da se čak i u nekim dijelovima Federacije ne proslavlja, koliko ja znam, ali dopuštam da griješim. Pazite, kad pokušate racionalno stvari posmatrati, dakle onako kako to dolikuje normalnim, logičnim i odraslim ljudima, vi zapravo ne možete naći nijedan argument koji bi govorio protiv svega onoga što jeste ZAVNOBiH i što jeste ovaj dan“, tvrdi Komšić.

Husnija Kamberović na akademiji povodom Dana državnosti BiH, 25. novembar 2010
Treći član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Nebojša Radmanović nije bio prisutan na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, na kojoj je povodom Dana državnosti govorio istoričar Husnija Kamberović, direktor Instituta za istoriju u Sarajevu.

„Ako se samo osvrnemo na ovo razdoblje kada je zasjedao ZAVNOBiH, onda ćemo vidjeti da je većina pripadnika svih naših naroda pripadala tom antifašističkom krugu i zato je za mene prosto nerazumljivo da se neko danas želi odricati tih vrijednosti za koje su se naši preci borili“
, naveo je Kamberović.

I predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH Jure Galić stao je u odbranu ZAVNOBiH-a i Bosne i Hercegovine.

„I danas se treba boriti itekako za nju svim dozvoljenim sredstvima - jer čovjek bez domovine nije prispio nigdje, on i nije ništa“, tvrdi Galić.
XS
SM
MD
LG