Dostupni linkovi

Bh. živinari spremni za dolazak evropske inspekcije


Ilustracija
Ilustracija

Bosna i Hercegovina očekuje inspekciju iz Evropske unije (EU) koja dolazi 26. septembra da utvrdi ispunjavaju li domaći proizvođači uslove za izvoz mesa peradi i jaja na tržište Unije. Proizvođači kažu da su spremni, a tako tvrde i nadležne institucije, pa bi se uskoro na policama evropskih radnji mogli pronaći proizvodi iz BiH.

Bh. proizvođači očekuju konačno da meso peradi i jaja, koje uzgajaju, krenu put zemalja Evropske unije.

Tako Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara Republike Srpske, ne sumnja da su ostvareni evropski standardi i da je sada samo pitanje vremena kada će se zvanično dobiti dozvola za izvoz na evropsko tržište.

„To je jedna kompleksna aktivnost koja obuhvata od organa Bosne i Hercegovine, entitetskih organa do proizvođača i udruženja. Na naše zadovoljstvo, to se veoma uspješno odvija. Mi očekujemo 26. septembra kontrolu inspekcije iz Evropske unije. Mislimo da će neka od naših preduzeća sigurno dobiti dozvolu izvoza u Evropsku uniju. Mi imamo uslove i stvorili smo uslove za to“, kaže Rakić.

Rakić navodi da se godišnje samo u Republici Srpskoj proizvode 25.000 tona živinskog mesa i oko 400 miliona jaja, što, uz kvalitet koji imaju domaći proizvođači, garantuje konkurentnost na tržitu Evropske unije.

„U našim objektima imamo najsavremeniju svjetsku tehnologiju, i to se poštuje. Takođe, imamo kvalitetne sirovine koje obezbjeđujemo za ishranu i proizvodimo sigurno kvalitet koji je ravan kvalitetu koji se traži na nivou EU. Možda čak i bolji.“

Endru Bigel, direktor Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a u BiH, kaže da su oni kroz projekat "Farma 2" dali veliku podršku javnom i privatnom sektoru u oblasti peradarstva, kroz obuke i pripremu za izvoz u EU.

"To je veoma važno jer će EU uskoro poslati delegaciju u BiH da utvrdi kako inspekcije u BiH vrše nadzor peradarskog sektora. To povećava šanse BiH da izvozi peradarske proizvode u zemlje Evropske unije, ali pomaže i potrošačima u Bosni i Hercegovini jer su onda sigurni da dobijaju proizvode visokog kvaliteta", rekao je Bigel.

Željko Sladojević, direktor Veterinarskog instituta RS 'Dr. Vaso Butozan', kaže da su ojačali svoje kapacitete tako da se analize i inspekcijski nadzor sada odvija po svim evropskim standardima.

„U kapacitivnom smislu opremanja, a i uvođenja novih metoda validacije, akreditacije određenih metoda, mi smo proširili spektar našeg djelovanja i spektar analiza koje radimo na Institutu.“

Inspekcija bi trebala ostati u BiH dvije sedmice kako bi se uvjerila da svi faktori u lancu proizvodnje, kontrole i prometa mesa peradi i jaja ispunjavaju EU standarde, a pretpostavlja se da bi dugo očekivana dozvola za izvoz mogla biti aktivirana početkom 2018. godine.

Ovo je potvrdio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je izrazio nadu da će BiH biti stavljena na listu zemalja koje mogu da izvoze pileće meso i njegove prerađevine, a potom vjerovatno i jaja.

"Odabrali smo one najbolje kompanije za koje smatramo da mogu ispuniti uslove. Radimo to po istom principu kao što smo uradili i s mlijekom“, istakao je Šarović.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u 2016. godini izvoz peradi iznosio 58 miliona KM, a uvoz 33 miliona KM, čime je pokrivenost uvoza iznosila 160 odsto i najveća je u posljednjih pet godina. Najviše su se izvozile prerađevine od pilećeg mesa, i to 65 odsto, meso peradi 23 odsto, jaja osam odsto i živa perad četiri odsto. Dosadašnja ključna tržišta za peradare iz BiH bili su Srbija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo.

Predstavnici proizvođača i prerađivača mesa peradi iz BiH tvrde da su spremni za test potrošača na evropskom tržištu, a izvoz bi mogaootvoriti prostor za dodatne investicije kako bi se kapaciteti proširili, što bi bilo izuzetno dobro za skoro deset hiljada ljudi uključenih u peradarsku industriju u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG