Dostupni linkovi

Bh. sportisti: Daćemo sve od sebe na Olimpijadi


Olimpijski tim BiH, 20. jul 2012.
Olimpijski tim BiH, 20. jul 2012.
Šest takmičara koji će braniti boje BiH na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu, kao i njihovi treneri svečano su ispraćeni na sportsku smotru koja 27. jula počinje u Londonu. Među bh. sportistima vlada pozitivna atmosfera, a nadaju se što boljem plasmanu.

Evropski prvak u džudou Amel Mekić nosiće zastavu BiH na otvaranju Ljetnih olimpijskih igara u Londonu 27. jula 2012. godine. Amel kaže kako se dobro osjeća i obećava stopostotno zalaganje.

„Treba realno sagledati stvari. Ima tu hiljade faktora od kojih zavisi rezultat. Ja se iskreno nadam da ću i na zatvaranju nositi zastavu BiH i samim tim napraviti najbolji rezultat“, ističe Mekić.

Najmlađa predstavnica BiH na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu je plivačica Ivana Ninković. Kaže kako su Ljetne olimpijske igre veliki izazov za nju, te da će dati maksimum kako bi što bolje predstavila državu.
Ivana Ninković
Ivana Ninković

„To je za mene ispunjenje mojih snova. Prvi moj cilj je bio učešće na Olimpijadi, drugi je da isplivam što bolji rezultat i da što bolje predstavim BiH na ovim Olimpijskim igrama“, rekla je Ninković.

Bacač kugle Kemal Mešić je izjavio:

„Mi možemo samo jedno reći – da ćemo tamo dati svoj maksimum da što bolje predstavimo BiH, pa ćemo vidjeti hoće li biti, ako ne medalja, barem koje finale.“

Ono što je poražavajuće za BiH jeste da već treću godinu za redom ima najmanju grupu sportista na olimpijskim igrama. Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo objašnjava zbog čega.

„Posrijedi je da BiH nije nakon 22 godine uspjela da napravi integrirani sportski sistem koji će definirati budžet i kriterije za finansiranje sportista, dakle onih koji su najbolji, tokom četiri godine, kako bi oni mogli na kraju da se kvalifikuju i da konkurišu za neku od olimpijskih medalja“, kaže Rađo.
XS
SM
MD
LG