Dostupni linkovi

Bh. lideri ostvarili napredak o Sejdić-Finci i koordinaciji za EU


Štefan File
Štefan File
U utorak kasno popodne predstavnici sedam političkih stranaka sa evropskim komesarom Štefanom Fileom u Briselu potpisali su zaključke o provedbi presude "Sejdić – Finci", koordinacijskom mehanizmu te promjeni Sporazuma o trgovini sa EU koje su dužni primijeniti do 10. oktobra.

Zaključke sa sastanka na konferenciji za novinare saopštio je komesar za proširenje EU Štefan File.

“Prvo, poptuna nephodnost hitne primjene presude osiguravajući svakom građaninu BiH pravo da se kandiduje na izborima za Presjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Drugo, Predsjedništvo BiH će se sastojati od tri direktno izabrana člana. Treće, dva člana će biti direktno izabrana sa područja Federacije u skladu sa načinom koji će biti dogovoren, a treći će biti izabran sa teritorije Republike Srpske. Federacija i Republika Srpska predstavljaju dvije izborne jedinice”, rekao je File.

Prema njegovim riječima građani Brčko Distrikta imaće pravo da glasaju za člana državnog Predsjedništva iz Federacije ili Republike Srpske.

Evropski komesar naveo je i da su se bh. lideri saglasili i da će do 10. oktobra finalizirati modalitete za uspostavljanje efektivnog i efikasnog mehanizma koordinacije.

"Strane su se dogovorile da do 10. oktobra finaliziraju modalitete za uspostavljanje efikasnog i učinkovitog mehanizma koordinacije za pitanja bitna za Evropsku uniju, poštujući principe uključenja baziranog na kompetentnosti i poštivanju Ustava BiH".

Tokom sastanka, kako pišu bh. mediji učesnici se u nekoliko navrata nisu mogli dogovoriti o tome kako provesti presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Međutim, na kraju je došlo do dogovora oko pet principa plus još jednog. Novinare je zanimalo da li zaključci znače da je slučaj Sejdić Finci riješen.

“Ne, nije riješen, ali je urađeno jako puno posla tokom ovog inicijalnog sastanka treće sesije dijaloga na visokom nivou. Imali smo jako dobru diskusiju o principima i modalitetima, koja nam je dozvolila da se dogovorimo o principima koje sam vam upravo pročitao, koji su sada putokaz za intenzivni posao u BiH. Mi smo se također složili da se 10. oktobra vratimo u Brisel da nastavimo ovaj treći dijalog na visokom nivou i kao što ste vidjeli strane su se obavezale da do tada ponude konkretne modalitete za Sejdić - Finci također sa konkretnim rješenjem za koordinacioni mehanizam”.

Bosanskohercgovački mediji navode da je delegacija BiH u Briselu podijeljena na dva dijela.

Premijer Vjekoslav Bevanda i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić dogovaraju mehanizme koordinacije dok su predstavnici sedam stranaka bili fokusirani na dogovor o provođenju presude "Sejdić-Finci". Ponovni sastanak bit će održan 10. oktobra u Briselu pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.
XS
SM
MD
LG