Dostupni linkovi

Bh. društvo poprimilo oblike socijalne patologije


Ilustrativna fotografija.

''Otac ubio četveromjesečnog sina jer je plakao'' vijest je koja je šokirala BiH. Šok je utoliko veći što se ubistvo djece i to od roditeljske ruke u BiH dešava sve češće. Mučenje i ubistvo četverogodišnjaka Smaje Ćesira, dvogodišnjeg Ajnura Smole sad i malog Leđena, zločini su koji su se desili samo u ovoj godini, alarmiraju na hitnu reakciju bh. društva. Sociolozi i psiholozi upozoravaju da je bh. društvo već poprimilo oblike socijalne patologije i da sve institucije hitno moraju reagovati.

Ubistvo nedužne djece i to od roditeljske ruke upućuje na teško narušeno mentalno zdravlje takvih roditelja ocjenjuje sudski vještak psihološke i psihijatrijske struke profesor Alesandar Milić i dodaje da uzrok treba tražiti u odrastanju tih zločinaca koji su u svojim porodicama ili i sami bili zlostavljani ili zapušteni.

''Sigurno takva ponašanja jesu teži patogeni faktori ili teže narušeno mentalno zdravstveno stanje, a svemu prethode narušeni uslovi zdravog odrastanja takvih osoba. Obično tu nije bilo toplog porodičnog odnosa, niti brižnog vaspitanja, kasnije ni normalne socijalizacije u školi, na poslu, u društvu te se u osnovi pojavljuje nesklad. Upravo taj unutrašnji nesklad rezultira nasiljem, prvo verbalnim, mentalnim, fizičkim a onda evo na kraju se dešava i smrtni ishod", objašnjava Milić i poručuje roditeljima da, kad su se već prihvatili uloge roditeljstva budu požrtvovani i brižni, a ako ne umiju neka potraže stručnu pomoć.

Kada su ovakvi monstruozni slučajevi ubistva djece učestali to je znak da je zakazalo i društvo u cjelini kaže psiholog Ismet Dizdarević i dodaje da je zatajio opći sistem odgoja, ne samo u porodici nego i u školama, na fakultetima gdje se više uopšte ne razmišlja o formiranju zdrave ličnosti.

"U ovakvom društvu djeca su prepuštena sama sebi, televiziji ili internetu gdje sami biraju sadržaje bez ikakvog nadzora. Porodica kao institucija se već decenijama urušava. Sve to doprinosi učestalim devijacijama ponašanja. Stoga se sve institucije trebaju uključiti kako bismo se ponovo vratili pravim vrijednostima od škola do sportskih klubova", zaključuje Dizdarević.

Građani u BiH osuđuju ovakve zločine ali smatraju da se malo toga može uraditi da bi se zločini spriječili.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

Dizdarević kaže kako u BiH, osim što su zakazale institucije, nema ni adekvatne reakcije javnosti napominjući na nedavni slučaj u Americi kada je policajac ubio dječaka zbog čega je stotine hiljada Amerikanaca izašlo na ulice. U BiH građani ne moraju protestvovati, ali mogu reagovati na način da prijave nasilnika. Možda upravo tako uspiju spasiti nečiji život.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG