Dostupni linkovi

Prijedlogom budžeta BiH planirano zapošljavanje još 1.270 službenika


Bosna i Hercegovina, Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu, 20. septembra 2021.
Bosna i Hercegovina, Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu, 20. septembra 2021.

Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je 23. juna da je prijedlogom budžeta planirano povećanje od oko 80 miliona maraka za institucija na državnom nivou.

Borenović je naveo i da je prijedlogom budžeta previđeno zapošljavanje novih 1.270 službenika u institucijama BiH.

„Nova javna potrošnja. Novi bahati odnos prema privilegijama koje imaju. Istovremeno se ništa ne radi da se olakša život građanima u BiH“, rekao je Borenović – na konferenciji za medije.

Istakao je da prijedlog budžeta demaskira politiku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik pred medijima i građanima negira autoritet visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, dok istovremeno u Predsjedništvu potpisuje prijedlog budžeta u kojem je Šmidtova odluka o finansiranju oktobarskih izbora jedan od „polaznih osnova za sačinjavanje budžeta“.

„Ovim je Dodik priznao suverenitet Ureda visokog predstavnika (OHR)“, kazao je Borenović i dodao da jedino istina i otvorenost mogu sačuvati ovo društvo.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 7. juna nametnuo odluku kojom je Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačeno 12,5 miliona maraka (oko 6,4 miliona eura) za organizaciju oktobarskih Opštih izbora.

Schmidt je nametnuo i izmjene Zakona o financiranju institucija BiH i Izbornog zakona BiH, kojim je osigurano automatsko i kontinuirano financiranje izbora kao i privremeno financiranje u situacijama kada budžet BiH ne bude usvojen na vrijeme.

„Schmidt je realnost i on je tu. I on može da riješi mnoge stvari u BiH. I sa svakim ko može riješiti neki problem u voj zemlji treba i vrijedi razgovarati“, rekao je Borenović

Predsjedništvo BiH je 8. juna usvojilo budžet institucija za 2022. godinu, koji je dva dana ranije prošao proceduru na Vijeću ministara BiH. Budžet za 2022. godinu je predviđen u iznosu od 1.07 milijardi maraka ( 510 miliona eura).

Državne institucije od početka 2021. godine funkcionišu na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno jedino finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Zbog neusvajanja budžeta je bilo upitno održavanje oktobarskih izbora, raspisanih za 2. oktobar, na što su mjesecima upozoravali iz Centralne izbore komisije BiH (CIK), kao i brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

XS
SM
MD
LG