Dostupni linkovi

BIA: najveća pretnja etnički ekstremizam


Preostali haški begunci Goran Hadžić i Ratko Mladić
Preostali haški begunci Goran Hadžić i Ratko Mladić

Bezbednosno informativna agencija (BIA) i u 2009. intenzivno traga za haškim optuženicima, izjavio je direktor BIA-e Saša Vukadinović. Rukovodstvo srpske tajne službe Odboru za bezbednost Skupštine Srbije podnelo je izveštaj za 2008. i najavilo ovogodišnje prioritete, među kojima su suprotstavljanje terorizmu i separatizmu, kao i tajnim delovanjima stranih obaveštajnih službi.

Saša Vukadinović, direktor Bezbednosno informativne agencije, izjavio je da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno, ali da su najveća pretnja etnički ekstremizam i terorizam na Kosovu i Metohiji i jugu centralne Srbije, kao i nastavak destabilizacije posle jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti:


"U narednom periodu, neuspeh nastojanja da se sever pokrajine stavi pod potpunu kontrolu Prištine mogao bi da dovede do pribegavanja akcijama širih razmera, uz učešće terorističkih i parapolicijskih formacija. Rastuće nezadovoljstvo stanovništva na Kosovu, pre svega ekonomskom i socijalnom situacijom, koje se manifestuje kroz sve češća protestna okupljanja, moglo bi biti zloupotrebljeno za preduzimanje akata nasilja, pre svega prema srpskom življu."

Vukadinović je rekao da BIA fizički nije prisutna na Kosovu, što joj otežava rad, ali da do podataka dolazi na druge načine, i izneo procenu da tamošnja bezbednosna situacija nakon dolaska misije Euleks nije bolja.

Uz prisustvo petorice saradnika iz vrha BIA-e pred skupštinskim Odborom za bezbednost, Vukadinović je, kao prvi šef službe koji je tako nešto javno izneo, rekao i da u Srbiji prikriveno deluju strane službe, i to posebno na dezintegracionim procesima, pogotovu kada je u pitanju Kosovo, a da pokušavaju da kontrolišu i druga područja sa kriznim potencijalom, kako bi ih u slučaju potrebe aktivirale kao nova žarišta destabilizacije:


"Deo ino faktora angažovan je na sprečavanju evrointegracija Srbije, a za većinu obaveštajnih sistema prisutnih na našoj teritoriji karakteristična je naglašena propagandna aktivnost, pa čak i informativna agresija, sračunata da promoviše politiku interesa određene zemlje i utiče na smer i dinamiku društvenih procesa u Republici Srbiji."

Vukadinović, koji je poznat i po tome što je odmah po njegovom dolasku na funkciju uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić, rekao je da će jedan od glavnih zadataka BIA-e i u ovoj godini biti saradnja sa Haškim tribunalom:


"U 2009. godini prioritetni zadatak BIA-e jeste lociranje i hapšenje preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i na taj zadatak upućeni su apsolutno svi resursi BIA-e. Pomenuta dva haška optuženika, ukoliko se nalaze na teritoriji Republike Srbije, nakon lociranja biće lišena slobode."

Pre nego što je usvojen godišnji izveštaj BIA-e, rukovodstvo agencije moralo je da odgovori na pitanja poslanika, koje je između ostalog interesovala priroda kontakata srpske službe sa stranim obaveštajnim agencijama. Vukadinović je rekao da BIA nije filijala nijedne strane bezbednosne službe:


"Tako je sada, a tako će biti i ubuduće. BIA će sarađivati sa svakom službom kako bi, pre svega, zadovoljila sopstvene interese, a ti interesi jasno su definisani Zakonom o Bezbednosno informativnoj agenciji. Dakle, partnerski odnosi zasnovani sa mnogim službama služiće isključivo za razmenu informacija sa tim službama i to u granicama naših interesa."

Kako je na ovoj sednici atmosfera bila otvorena kao nikada ranije, direktor BIA-e Saša Vukadinović, koji se od dolaska na funkciju prvi put pojavio pred poslanicima, bio je praktično zatrpan pitanjima, pa je bilo i onih na koja javno nije mogao da odgovori:


"Žarišta u formatu javnosti i medija birao sam precizno zato što imam tremu i ne mogu da vam kažem ono što sam napisao."

XS
SM
MD
LG