Dostupni linkovi

Bez dogovora o izmjenama Ustava Crne Gore, razgovori se nastavljaju


Opozicioni lideri Andrija Mandić, Srđan Milić i Nebojša Medojević, foto: Savo Prelević, 2011.
Opozicioni lideri Andrija Mandić, Srđan Milić i Nebojša Medojević, foto: Savo Prelević, 2011.
Ni u četvrtak nije postignut dogovor između čelnika Vlade i lidera opozicije o promjeni Ustava u dijelu pravosuđa, ali će razgovori biti nastavljeni.

Nakon sastanka sa premijerom Igorom Lukšićem i potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je rekao da pomaka nema:

"Gospodin Lukšić i gospodin Marković su jednostavno ostali na onom nivou iz prošlih razgovora koje smo imali. Tako da nekog pomaka nijesam uspio da registrujem ni poslije sat vremena tih razgovora."

Vlada i opozicija su još jednom pokušali da postignu dogovor o promjenama Ustava u oblasti pravosuđa, čime bi tužilaštvo i sudstvo bilo dodatno depolitizovano.

Depolitizacija pravosuđa je jedan od ključnih zahtjeva Evropske unije kako bi u junu Crna Gora otpočela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Međutim, ključna prepreka dogovoru za promjenu Ustava, za koju je potrebno postići dvotrećinsku saglasnost, predstavlja paket uslova opozicije, da se promjeni dio ustava koji govori o državnim simbolima, odnosno da srpski jezik bude službeni i da se trobojka uvede kao narodna zastava.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Da će teško biti postignut dogovor o identitetskim pitanjima, govori i posljednja nedavna izjava predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića u intervjuu atlas Televiziji u kojoj je ocjenio neprihvatljivim promjenu ili dupliranje državnih simbola

"Treba li reći da je za DPS ta ideja je apsolutno neprihvatljiva. Neprihvatljivo nam je propisivanje nove državne zastave pod firmom narodne zastave. Vrh DP-a je jedinstven u ovom stanovištu. Mi smo uvjerenja da posljednje što Crnoj Gori treba to je, da kažem, dupliranje državnih simbola, zbog uvjerenja da bi to bilo jako politički štetno i jako destruktivno za Crnu Goru. Mi ovaj prijedlog doživljavamo kao kao prilično nepromišljen i destruktivan zato što, po našem uvjerenju, vraća nas u prošlost i pokušava zacementira predreferendumske podjele", naglasio je Đukanović.

Optimizam Mandića i Medojevića

Međutim, Andrija Mandić kaže da je razgovor o tim pitanjima sa premijerom i potpredsjednikom Vlade bio fleksibilniji.

"Danas sam kod premijera i potpredsjednika vlade registrovao malo više želje i malo više felksibilnosti nego što je to saopštio predsjednik DPS-a, ali shvatam i njihova ograničenja koja su uslovljena sa odluka Predsjedništva DPS-a. Ja vjerujem da će oni narednih dana imati dodatne razgovore u DPS-u i da ćemo brzo dobiti odgovore na naše zahtjeve koji bi trebalo da budu i konačni", očekuje Mandić.

"Vjerujem da će oni narednih dana imati dodatne razgovore u DPS-u i da ćemo brzo dobiti odgovore na naše zahtjeve koji bi trebalo da budu i konačni", očekuje Mandić.

Više diplomata je u prethodnom periodu izrazilo optimizam i očekivanje da će opozicija odustati od svojih zahtjeva kako bi bile usvojene izmjene Ustava u oblasti pravosuđa i time otpočeli pregovori o članstvu. Između ostalih ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer.

Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene, je izrazio optimizam da bi u narednom periodu moglo doći do postizanja dogovora o promjeni Ustava ukoliko sve strane popuste u svojim zahtjevima.

"Mi ćemo naše primjedbe i sugestije, koje su poznate, u okviru amandmana dodatno obrazložiti i dostaviti ministru pravde i od njega smo dobili obećanje da će on sa svojim timom odgovoriti na te naše prijedloge, da vidimo da li je tu moguće napraviti neki kompromis. I naravno, na kraju ako čitav dogovor bude takava da se možemo nadati uspješnom okončanju pregovora i kompromisu, da ćemo svi onda morati malo da popustimo, i Vlada i SNP i NOVA i mi, da bi mogao cijeli posao da se pretvori ne samo u dvotrećinsko glasanje nego u jedan širi konsenzus svih političkih činilaca u Crnoj Gori", optimističan je Medojević.

Uz zahtjeve o promjeni državnih simbola opozicija traži da se ustavom propiše da djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne zastarjevaju i izričit zahtjev da u sudskom savjetu ne sjede političari.

"Ova sadašnja situacija, gdje ministar pravde, bliski saradnik predsjednika DPS-a, član Sudskog savjeta, gdje potpredsjednik DPS-a i predsjednik države imenuje dvojicu pravnika, gdje sudije ne mogu da se odupru pritisku nego, eto, kao slučajno u ime sebe izaberu suprugu predsjednika države i potpredsjednika DPS-a. I sve je to najbolji pokazatelj da ovakav sastav Sudskog savjeta, ovaj ustavni model predstavlja veći stepen zavisnosti od strane izvršne vlasti, pa i DPS-a i nekih pojedinaca nego ovaj što ga predlaže Pokret za promjene", zaključuje Nebojša Medojević.
XS
SM
MD
LG